fbpx

Login

Ferie

Det er ikke alle, som nyder at have ferie. Det kan være stressende at holde ferie, når der er flere 100 ting man vi nå. Vi sætter derfor fokus på FERIE.

Ensomhed i sommer-idyllen

Det er sommer, der er ferie og masser af fritid til at slappe af, og nyde tiden fuldt ud. På de sociale medier flyder billederne ind af palmer, pools, familiehygge og sjov med vennerne ved grillen. Det er dog ikke alle, der kan nyde ferien, for mange er sommerferien lig ensomhed. En undersøgelse af Psykiatri Fonden fra 2014 viste, at hver femte dansker frygtede at være ensomme i ferien. Særligt de sociale medier kan være med til at fremme ensomheden, hvis ikke man føler man laver noget, der er lige så interessant som ens venner på eks. snapchat, er der en risiko for at man isolerer sig mere end nødvendigt. (kilde 1 og 2)

 

Stress i ferien

Men også de store forventninger til ferien kan stresse en. Der er i samfundet kommet en ny tendens til at bruge ferien på projekter og selvrealisering. En forventning om at bruge ferien til at blive bedre. Om det er at have den ”perfekte” familieferie, eller sjov med vennerne, så er det blevet vigtigt at vise, hvor meget overskud man besidder. Det kan også være et projekt sat i gang af div. medier, om at tabe sig i ferien. Det er altså ikke længere nødvendigt kun at holde vægten, presset om at tabe sig yderligere er langsomt kommet snigende. En spørgeundersøgelse foretaget af deodorant-firmaet Rexona i 2014 viste, at 4 ud af 10 kvinder vender mere udmattede tilbage efter ferien, grundet den følelsesmæssige stress de gennemgår over presset om den ”perfekte” ferie. (Kilde)

 

Sommerferie i et projektsamfund

Disse forskellige pres kan beskrives ud fra det filosoffen Anders Fogh Jensen kalder projektsamfundet, da projekterne er blevet identitetsmarkører, hvor det er blevet individets ansvar konstant at forbedre sig selv. Hvor der førhen faldt skyld på arbejdsgiveren, hvis ikke den ansatte holdte rigtigt fri, er det i dag den ansattes egen skyld, hvis ikke telefonen ligges væk på ferien. Men der er kommet en prestige og kollektiv ambition om at deltage i nye projekter på arbejdsmarkedet, og det er nødvendigvis de, der kan vise ikke kun et fagligt, men også et personligt overskud, ved evt. at komme tilbage til job – 3 kilo lettere og med en masse faglig forbedring, der bliver ansat på projektet. (Kilde 1 og 2)

 

Ferie og sygdom

Men det er ikke kun det psykiske, der kan spille en et puds i ferien. Mange rammes af sygdom når ferien starter. Dette skyldes den akutte stress man kan opleve lige før feriestart, iht. arbejdspres eller eksaminer. Stresshormonerne styrker vores medfødte immunforsvar, der hindrer omkring 99 % af bakterier i at angribe os. Når vi så bliver syge i ferien, skyldes det tilbagefald af stresshormonerne, hvorved immunforsvaret svækkes igen, og derved træder sygdommen i kraft. Det er dog vigtigt at understege, at længerevarende stress også falder tilbage til et svækket immunforsvar, samtidig med at det øger risikoen for mere alvorlige sygdomme. Man skal derfor ikke stresse sig selv, for at undgå infektioner. En anden tese om sygdom i ferien, er at stressen før ferien, forhindrer os i at opdage at vi er syge, da vi fokuserer intenst på opgaven der skal løses, når så stresshormonerne forsvinder ud af kroppen, bliver vi opmærksomme på sygdommens tilstedeværelse. (Kilde)

Du kan følge med i debatten på vores FACEBOOK.