fbpx

Login

Få styrket dit selvværd i det nye år!

Råd og øvelser til at få styrket selvværdet i 2023

Vi er netop trådt ind i det nye år, hvilket for mange mennesker betyder nytårsfortsæt, forandringer og optimisme for den kommende tid. Et godt sted at starte er jo selvfølgelig hos sig selv. Mere specifikt så er det rigtig godt at få styrket sit selvværd, så man kan takle årets udfordringer! Læs med her, hvis du har brug for nogle råd til, hvordan du kan blive mere afstemt med dine kvaliteter samt få kontrol over de negative tanker om dig selv.

  • Kig tilbage og reflekter: Nu hvor 2022 er forbi, så har du mulighed for at reflekterer over, hvad der fik løftet dit selvværd (og omvendt!) i løbet af det foregående år. Kan du huske tilbage til en specifik situation i 2022, der fik dig til at føle dig på toppen af verden? Hvilken situation var det? Hvad var din tilgang? Kan du pege på en specifik følelse, der gjorde dig selvsikker? Måske var der en skælsættende periode i 2022, der var med til at forme dit selvværd? Prøv at tænke tilbage på de store begivenheder, der var med til at forme dig som menneske for så at overveje, hvad det helt præcist var, der fik løftet eller sænket dit selvværd. Hvis ikke du føler, at der har været nogen betydningsfulde begivenheder, så tænk mere generelt – hvordan havde du det om sommeren? Blev det værre, da vi ramte vintermånederne? Så husk, at vinteren altid er hård ved den mentale sundhed! På denne måde kan du prøve at rationalisere dine tanker.
  • Lav en liste over dine kvaliteter: Når du har reflekteret over sidste års op- og nedture, så kan du begynde at lave en liste over de kvaliteter, som du synes er med til at øge din anskuelse af dig selv. Hvis du har brugt din humor som våben, brugt din empati til at støtte din venner eller noget helt tredje, så få det skrevet ned! Dan dig et overblik over dig selv og dine unikke kvaliteter! Hvordan kan du bruge dine erfaringer, så du kan få bekræftet dine styrker? Modsat kan du også danne dig et overblik over de situationer, hvor dit selvværd ramte bunden. Er der et mønster? Har der været andre lignende situationer, hvor dit selvværd blev udfordret? Hvad nu hvis du havde brugt dine kvaliteter til at kæmpe i mod? Overvej disse ting, så du er forberedt på nye udfordringer!
  • Saml dine overvejelser og find temaer: Med din liste i hånden (eller på skærmen), så prøv at få lavet nogle konklusioner. Er der et tema til stede? Er det dit udseende, som du føler dig utilpas med? Er der måske potentiale i det, du ellers ser som noget grimt? Måske er det, hvad der gør dig unik endda uden at prøve? Måske skal du høre dine venner, hvad de synes? (Husk nu, at udseende ikke er alt, selvom det betyder rigtig meget for vores selvværd). Måske er du usikker på, hvilke interesser du har? Var der noget i 2022, der fik dit hjerte til at hamre løs? Var der noget helt vildt fedt, som du stadigvæk går og tænker over? Interesser er tit med til at definere os som mennesker samt give os mening i vores tilværelse. Alt i alt – prøv at se, hvorvidt du kan finde specifikke temaer for dit selvværd. Er det dit udseende, som du gerne vil arbejde med? Er det interesser? Det kan være noget helt tredje.
  • Gør dig tanker om, hvem du vil være i det nye år: Nu hvor du har reflekteret, kategoriseret og tematiseret, så er det tid til at overveje fremtiden. Har du en plan for dit ‘nye’ jeg i 2023? Er du blevet mere bevidst omkring dig selv og dine følelser omkring selvværdet? Husk at tage udgangspunkt i det positive! Brug dine kvaliteter i kombination med dine erfaringer. Der er ingen, der kender dig bedre end dig selv, så få dannet dig nogle ideer om, hvad det er du gerne vil ændre i det nye år. Hvad skal du fokusere på, så du kan få slået knude på dine usikkerheder? Er det virkelig udseendet? Måske ligger der noget dybere gemt? Det kan være, at du skal prøve noget helt andet, end hvad du plejer og kaste dig ud i noget, som du ellers aldrig ville gøre!

Vi ændrer os som mennesker, og det er helt okay at eksperimentere – især hvis man går og har det lidt skidt med selvværdet!I sidste ende så er det vigtigt, at du passer på dig selv og dit selvværd! Overvej stærkt hvad det er, som går dig på. Er det noget, der kræver forandring? Kræver det måske bare en lille bitte justering i dit liv? Eller skal du springe ud i et helt nyt eventyr og udfordre dig selv? Giv dig selv tid til at danne overblik over dit selvværd samt de situationer, der er med til at trække det enten op eller ned. Du kan også skrive i en dagbog, så dine følelser bliver ‘arkiveret’ til fremtidigt brug.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af de her råd til dit arbejde med selvværdet! Brug gerne de her råd hver for sig eller som en hel metode.

Rigtig godt nytår!