fbpx

Login

Ensomhed i relationer

Selvom det kan gøre ondt at stoppe en relation eller blot genoverveje den, så kan det nogle gange være nødvendigt, hvis den ikke gavner dig mere – og specielt, hvis den får dig til at føle dig ensom.

Kender du følelsen af at være i et rum omgivet af mennesker men stadig føle dig ensom? Du er fysisk sammen med andre, men mentalt og åndeligt er du helt alene.

Det er helt normalt nogle gange at føle sig ensom. ’At være alene’ er ikke nødvendigvis det samme som at være ensom. Der findes mange ’ensomme’, som ikke føler sig alene. Men derfor er det stadig ikke en rar følelse at have. Ensomhedsfølelsen er en negativ tilstand indvendigt, fordi man rammes af en følelse af isolation og tab. Især følelsen, når man faktisk er sammen med andre, kan være smertefuld, fordi man tænker: ”Jeg er jo sammen med nogen nu, så hvorfor føler jeg mig alene?”. Det kan både være, hvis det er med en stor gruppe mennesker, men også, hvis du bare er sammen med én.

Mistet tilknytning
Selvom følelsen af ensomhed kan være ekstra slående, når man reelt er fysisk sammen med andre, så findes der højest sandsynligt en grund til, at man får denne følelse. Mange gange kan det komme sig, at man har nået et vist punkt i relationen til mennesket/menneskerne. Har I mistet noget at snakke om? Har I ikke længere noget til fælles? Prioriterer I ikke at få hinanden set? Har I udviklet forskellige værdisæt og/eller drømme? Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse spørgsmål, er du måske på vej til at miste tilknytningen lidt i din relation. Disse spørgsmål har også meldt sin ankomst hos mig i op til flere af mine relationer. Jeg har ofte kunne mærke ensomhedsfølelsen spire ganske stille, så lidt mere og til sidst er den altoverskyggende, og jeg er slet ikke til stede, når jeg er sammen med mennesket/gruppen, og ’rejser’ faktisk bare ind i mig selv. Følelsen af ensomhed rammer os i vores relationer og følelsen af at have mistet tilknytningen til vores partner/ven/osv., giver os en fornemmelse af isolation og ensomhed og er forbundet med tab og sorg. Jeg har svært ved at sætte en finger på, hvad følelsen af ensomhed i min relation egentlig skyldes. For jeg er jo ikke alene, når jeg er sammen med dem? Men samtidig, så føler jeg mig jo heller ikke ensom i mine andre relationer? Hvis jeg så begynder at tænke nærmere over min relation til personen/personerne, så åbner det alligevel op for nogle refleksioner og følelser.

Det er ikke altid rart, når det går op for en, at man måske bør revurdere relationen – specielt hvis det er til en person, du egentlig stadig holder af, men som du kommer til at føle dig ensom af at være sammen med. Her får du tre grunde til, at du kan genoverveje din relation, hvis du føler dig ensom i den:

1. Din relation giver dig ikke energi, men dræner dig
Hvis det mere er en udfordring end en fornøjelse at være i din relation, er det måske et tegn på, at du bør genoverveje den. Personen/gruppen får dig til at føle dig alene, de spørger måske ikke ind til dig eller er ikke interesseret i dit liv mere. Du kan se på det, som at sunde relationer er ligesom sund mad for din krop; du får energi og næringsstoffer, og de hjælper dig med at udvikle dig. Modsat er usunde relationer ligesom usund mad som f.eks. junkfood; du mister hurtigt energi af dem og de giver dig ikke, hvad du har brug for. Nogle gange må man finde næring fra et andet sted.

2. Din relation er ubalanceret
9 ud af 10 gange er det dig, der tager initiativ til, at I skal være sammen. Personen/personerne foreslår aldrig at ses, og du føler, det er dig, der bærer ansvaret i relationen. At være den eneste, der er proaktiv i en relation, kan hurtigt få en til at føle sig frustreret og ofte ensom. Der skal være en vis fairness imellem jer, og I skal gerne gå ind til det med den samme prioritering af hinanden.

3. I er gledet fra hinanden
Denne grund er måske den hyppigste men samtidig ofte den, der kan gøre mest ondt. I har været venner længe, men det er som om, I ikke længere kan finde ud af at være rigtigt sammen, som I var det før. Når I så endelig er sammen, har I måske ikke rigtig noget at snakke om mere. Det får måske jer begge to til at føle jer ensomme i jeres fælles relation. Nogle gange vokser mennesker dog hver til sit også uden egentlig altid at ville det.

Alene og med de rigtige mennesker kan du gro
Selvom det kan gøre ondt at stoppe en relation eller blot genoverveje den, så kan det nogle gange være nødvendigt, hvis den ikke gavner dig mere – og specielt, hvis den får dig til at føle dig ensom. Her er en frase, jeg igennem tiden har hæftet mig ved: Hvis jeg ikke er for mig selv, hvem skal så være det? Og hvis jeg kun er for mig selv, hvad er jeg så?
Det er nemlig vigtigt at huske på, at det er, når du giver dig selv plads, at du kan udvikle dig – når du lytter til dine følelser og reagerer på dem. Samtidig skal man også huske at værne om de relationer, der gavner og nærer en, fordi af dem kan du også udvikle dig. Og helt naturligt vil du finde en relation, der både gavner dig, er sund og ikke mindst får dig til ikke at føle dig ensom.