fbpx

Login

En superhelte-historie om sårbarhed

Vidste du, at det er en enorm styrke at turde være sårbar? Her er tre gode råd til at vende din sårbarhed til selvsikkerhed.

 

Vidste du, at det er en enorm styrke at turde være sårbar? Her er tre gode råd til at vende din sårbarhed til selvsikkerhed.

 

Alle mennesker ønsker sommetider, at de var Supermand. At vi var stærkere end alverdens sten, modige nok til at se selv de slemmeste skurke i øjnene, og at den eneste ting, der kunne ødelægge os, fandtes på planet Krypton langt, langt borte. Supermand er helten over dem alle, han er uovervindelig, og fremfor alt er han fuldstændig usårlig.

 

Vi mennesker kan såres hele tiden. Vi kan blive slået op med, vi kan blive fyret, vi kan blive syge og ensomme og forladt. Det er en del af livet. Samtidig kan det såre at vide, at vi ikke er perfekte. Vi har alle ting ved os selv, som vi synes er pinlige og gerne ville ændre. Jeg ville for eksempel ønske, at jeg ikke havde så meget skæl i hovedbunden, ikke var så åndssvagt dårlig til idræt i gymnasiet, og at jeg havde prøvet at have en kæreste.

 

Både de pinlige hverdagsting og de større sårende oplevelser er med til at svække vores selvværd. De føles skamfulde, også selvom de ikke burde. Når vi skammer os over noget, får det os til at føle, at der er noget galt med os. At vi er pinlige, grimme, dumme og dårlige. Vi bliver bange for, at vi ikke er gode nok til, at andre har lyst til at være sammen med os og elske os. Når vi er bange for, at andre ikke vil elske os, kommer vi hurtigt til at elske os selv mindre.

 

Vi er med andre ord rigtigt sårbare og bliver svækket af vores sårbarhed. Den får os til at tænke dårligt om os selv, hvilket får os til at lukke os mere og mere ind i os selv. Vi er ikke perfekte som Supermand, og vi hader os selv for det.

 

Men hvad nu, hvis jeg fortalte dig, at din sårbarhed faktisk er din største superkræft?

 

Det at være usårlig betyder nemlig ikke, at du er så perfekt. At være usårlig betyder, at du kender dine egne pinlige fejl og sårbare punkter, og at du tør acceptere, at de ikke bestemmer, hvem du er.

 

Det gør dig stærk, ligesom Supermand, når du tør acceptere og vise dine fejl. Når du ikke skammer dig over dine fejl, men ved, at du på trods af dine fejl er både dygtig, dejlig og fortjener at blive elsket præcis som du er. Når du erkender det, vil dit selvværd og din selvsikkerhed blive langt stærkere.

 

Når du bliver stærk, bliver du også mere modig. Det at være modig betyder, at du har viljen til at gøre ting, som der ikke er nogen garanti for ender godt. Supermand tør tage kampen op med skurken, selvom vi sidder tilbage og bider negle over, om han nu virkelig overlever. Men Supermand tror nok på sin egen styrke til at turde tage kampen op. På samme måde er vi modige, når vi tror nok på vores egen styrke og vores eget værd, inklusiv vores fejl.

 

Situationer, som vi ikke ved, hvordan ender, er sårbare. Og der er uendelig mange af dem i den verden, vi lever i. Det er sårbart at sige til en person, at du elsker dem, for der er en chance for, at de ikke siger det tilbage. Det er sårbart at tage til jobsamtale, for du ved ikke, om du får afslag. Det er sårbart at tage til psykolog, og indrømme, at du ikke har det godt.

 

Men når vi netop tør være i sårbare situationer, viser vi vores mod og styrke. Vi viser, at vi fortjener at blive elsket og at vi fortjener at elske andre, også selvom vi nogle gange fejler. Vi viser, at vi stadig er dygtige, selvom vi ikke får lige netop det job. Og vi viser, at det ikke er forkert at have det dårligt og ønske at få det bedre.

 

Samtidig kan det, at du tør være i en sårbar situation, hjælpe andre. Det kan hjælpe andre at fortælle dem, at du elsker dem først eller dele dine problemer. Det får dem ikke til at se på dig som svag eller fuld af fejl. Tværtimod. Hvis du gør det risikofyldte og åbner op, tager du det sårbare på dig. Så kommer de ikke til at stå i den sårbare position, hvis de også elsker dig eller har et problem, de har brug for at dele. Det at turde tage en risiko for andre er en af de største superheltetræk!

 

Her er tre måder, til at lære at omfavne din sårbarhed og blive mere selvsikker:

  1. Sig undskyld, når du laver fejl! Det er rigtig svært, men enormt vigtigt at turde undskylde over for andre mennesker. For før man erkender en fejl, kan man ikke acceptere den. Hvis du lader som ingenting, vil det bare sidde fast i dit hoved, og du vil aldrig blive fri fra tanken om din fejl. Det vil gøre dig mere usikker og dit selvværd værre. Men når du accepterer din fejl, kan du komme videre. Desuden kan du bevise overfor dig selv og omverdenen, at du er meget mere end bare den fejl.
  2. Sig tak, når folk hjælper dig. Og vis, at du mener det! Når du er glad for at få hjælp, fremfor at skamme dig over det, vil du opdage, at det faktisk er godt at få hjælp fra andre. Det betyder ikke, at du er dårlig. Det betyder, at du er i stand til at bede om hjælp, hvilket er en super god ting. Det vil styrke dit selvværd og selvtillid. Jo mere du mener det, når du siger tak, des gladere bliver du for hjælpen, og des gladere bliver den, der hjælper dig.
  3. Lær andre noget, du ikke er ekspert i. Det er skræmmende at lære andre noget, som man ikke selv er helt vildt god til, for hvad nu, hvis de opdager, at du faktisk er dårlig? Det ville være utroligt pinligt. Men det er slet ikke pinligt. Det er utrolig stærkt at ville hjælpe andre med det, du kan, også selvom du ikke kan det hele. Ikke mindst vil andre få noget ud af det og blive glade. Du vil også selv blive mere sikker på emnet og ikke mindst på dig selv. Når du ser, at du kan hjælpe andre på trods af dine fejl og mangler, vil du blive mere selvsikker.

 

Det er et vigtigt, stærkt og modigt at turde være sårbar. At turde vise verden, at man er fuld af fejl. Og turde gøre ting, hvor der er en chance for at blive såret. For man viser samtidig, at man kender sig selv, og ikke mindst, at man elsker sig selv. Og netop der, bliver man usårlig.