fbpx

Login

Eksamensangst, nervøs og forvirret?

Eksamen nærmer sig

Er du én af de mange, der føler, du går forvirret rundt op til eksamen og synes alle omkring dig har total styr på pensum og ikke mindst fremtiden? Du er mega nervøs, og hver gang du forsøger at tale med nogen om det, får du at vide, at du bare, skal forestille dig, at din underviser og censor sidder nøgne på et toilet for at menneskeliggøre dem, under din eksamen. Men sandheden er, at du allerede har googlet dig frem til et billede af censor – og det er ikke en person, du har den fjerneste lyst til at forestille dig sidde på et toilet uden en trevl på kroppen. Det bliver bare et nej tak herfra! Du begynder så småt at fortryde alle de undervisningslektioner, hvor du ikke fik spurgt om hjælp, mødte op med tømmermænd eller brugte tiden på at finpudse dine tetris-skills. Nu får du at vide, at du skal trække vejret, lave en eksamensplan og tro på dine egne evner. Men det er meget svært, når du synes, du trækker vejret så rigeligt – måske en anelse hyperventilerende, men stadig. Du har intet overblik over pensum, og din tro på dig selv kan ligge på et meget lille sted.

Du er ikke alene

Vidste du, at langt de fleste studerende oplever at blive nervøse, føle sig usikre og utrygge ved udsigten til at blive bedømt på sine præstationer? Faktisk oplever 15-20% af alle studerende en generende eksamensangst. Det er altså hver 5. – 6. studerende, der går rundt og har det på samme måde som dig.

Hjælp!

Så kære du, fortvivl ej:

  1. De andre famler lige så meget i blinde, som du gør. (Bortset fra den ene studiekammerat, der selvfølgelig er født med et vanvittigt overblik og en plan for resten af livet. Men de tæller en meget lille procentdel).
  2. Din underviser er lige så interesseret i, at du klarer det godt, som du selv er! (Og det er med garanti! For din underviser vil pludselig stå med et fagligt forklaringsproblem, hvis samtlige elever scorer en lav karakter i det fag, han/hun underviser i).
  3. Varer din eksamen 20 minutter? Gør 20 minutter håndgribelige. Det kan du eksempelvis gøre ved at sætte en god serie på og lad dig rive med, ringe til en god ven/veninde og tale løs, eller noget helt tredje du godt kan lide. Her vil du opdage, at 20 minutter kan gå ret stærkt.
  4. At lave en plan er faktisk en enormt god idé. Inddel alle emner i mapper og brug en bestemt rum tid på at gennem gå hvert emne.
  5. Disponér din taletid. (Hvis det i særdeleshed er spørgsmålene, du er nervøs for, disponér da din tid, så du taler mest muligt. På den måde er der kortere tid til spørgsmålene).
  6. Kliché as it is, tænk lige på: “Hvad er det værste, der kan ske?” – At du går i sort? (Både din censor og underviser har valgt at arbejde med mennesker. De vil forsøge at hjælpe dig gennem det). At du dumper? (Så er det godt, der findes re-eksamen). At du kommer til at føle dig dum? (Din underviser har oplevet dig hele året og set din formåen i flere sammenhænge. En eksamen maler ikke det fulde billede af dig og din kunnen. Det er et øjebliksbillede, hvor han/hun også er klar over, at du er under massivt pres). Så tag lige en dyb indånding og gentag det for dig selv: “Hvad er det værste der kan ske?”.
  7. Husk, at der findes tusind måder at forme sin fremtid på – uddannelse og gode karakter er ikke den eneste.

You’ve got this!