fbpx

Login

Eksamen i en digital tid

Corona har ændret proceduren for, hvordan vi går til eksamener, hvilket kan føre til mange spørgsmål. Læs med her for at få gode råd inden eksamenerne.

Flere og flere ting bliver digitaliseret, og det gælder også for visse eksamensformer. Især her i 2020, hvor coronaen har ramt os og lukket landet ned. En del af undervisning er foregået online hjemme fra værelset, og eksamen bliver helt sikkert også en smule anderledes. Det kan føre til mange tanker og spørgsmål.

Har jeg lært nok gennem onlineundervisning?

Der er stor forskel på undervisningen, alt efter om den foregår online eller i et klasselokale. Online kan mange ting gå galt, såsom at teknikken driller eller, at man måske har større tendens til at henfalde til urelevant tankemylder. Det er for mange meget lettere at følge med, når man sidder i samme lokale som alle andre og har læreren lige foran sig. I bund og grund handler det vel om, at man skal hanke op i sig selv, og følge den digitale undervisning på samme måde, som hvis det havde foregået i et klasselokale. Det kan være svært, men i sidste ende vil det  give pote. Desuden vil underviserne og censorerne højest sandsynligt være opmærksomme på, at det har været et udfordrende år, og måske er alt pensum ikke blevet gennemgået så grundigt, som ellers.

Hvordan håndterer jeg en eksamen, der er anderledes, hvis jeg er nervøs?

  • Gå ind til eksamen med en tankegang som var den normal.

Lad som om din eksamen altid har foregået på denne måde, og at alting er helt naturligt. Det handler om at snyde din hjerne til at tro, at det der foregår, er indenfor de normale rammer.

  • Skriftlig eksamen

De skriftlige eksaminer er ofte meget ens. Man møder op, finder sit bord og der sidder man så de næste timer uden kontakt til andre. Uanset om den skriftlige eksamen denne gang foregår digitalt derhjemme eller på skolen, bare med større afstand, så er det her let at få snydt hjernen. Både hjemme og på skolen vil der være nogen, der holder øje med dig. Forskellen er blot om, der bliver holdt øje med dig gennem en skærm eller ej.

  • Mundtlig eksamen

De mundtlige eksaminer kan være lidt mere anderledes end normalt. Ved nogle mundtlige eksaminer har man forberedelsestid inden den egentlige eksamen. Her skal der helt sikkert sprittes af hver gang en ny skal ind i forberedelseslokalet, hvilket kan trække tiden lidt ud. Mundbind vil sikkert også skulle bruges hele tiden, ligesom der vil være større afstand mellem dig og dem på den anden side af bordet. Ligesom håndsprit igen vil spille en rolle i dette lokale.

  • Nervøsiteten

Det kan skabe ekstra nervøsitet, at tingene foregår anderledes, fordi man ikke har det samme kendskab til procedurerne, som man normalt har. Du kan dog sagtens tackle din nervøsitet på samme måde, som du ellers ville gøre. Plejer du at kontrollere din vejrtrækning, så gør du fortsat det. Fortæller du til lærer og censor, at du er nervøs, så gør også fortsat det. Tro på, at der er styr på det hele fra den side, der står for eksaminer. Og tro på at de har styr på, hvordan de skal tackle tingene, mens corona har sit greb om landet. Det skal nok gå.

Alle ved, at det er en underlig tid, vi lever i, og at tingene vil være anderledes, end de plejer. Har du været god til at følge din digitale undervisning, som du ville have gjort, hvis det havde været et normalt år, så er jeg sikker på, at du nok skal få en succesoplevelse ud af din eksamen. Jeg tror på dig, og alt skal nok blive godt igen. Held og lykke med din eksamen.