fbpx

Login

Det ville jeg ønske, jeg vidste, da jeg skulle til eksamen

For præcis et år siden sad jeg samlet i kantinen med resten af skolens 3.G’ere klar til at få trukket fag til eksamen. Jeg husker, hvordan det hele føltes så overvældende, spændende, angstprovokerende og en smule surrealistisk. Nu et helt år senere kan jeg kigge tilbage på mine oplevelser med helt nye briller.

Der er bestemt nogle ting, jeg ved nu, som jeg ville ønske, jeg havde vidst på daværende tidspunkt. Som at bedre karakterer i skolen ikke er lig et mere lykkeligt liv. Jeg har sideløbende i mit sabbatår taget flere kurser gennem Yale University, og der havde de kursuset: “The science of well being”. Her viser flere studier, at jo mere vi stresser og presser os selv gennem skolen, jo mindre glade bliver vi senere i livet. Og mulighederne for jobs og inkomst senere i livet har ifølge studier også meget lidt at gøre med vores karakterer. Det er super vigtigt, at man gør sit bedste, men jeg ville ønske, jeg havde husket mig selv lidt mere på, at skolen er her for at vise os vores kompetencer – hvad vi er gode til, og ikke at vi skal køre os selv halvt ihjel for at få højere karakterer. Hvor er du stærk i skolen? Fokuser på at hvile i det, og inkorporer dine styrker, hvor du halter lidt. For mig personligt var min styrke helt klart det mundtlige. Jeg var god til at aflæse censor, god til at have stærke noter og god til at formulere mig.
Der hvor den haltede lidt var blandt andet på det skriftlige. Jeg havde super svært ved at følge de skabeloner og den struktur, der var skriftligt. Oftest tog jeg mig selv så meget kreativ frihed, at min lærer sagde: “Altså det ikke dårligt, men det er jo en helt anden opgave, end den du har fået “. Så jeg vidste, det var endnu et område, jeg skulle arbejde med. Noget, der kan give én ro i maven, er det her med at finde ens styrker og svagheder. Og husk dig selv på, at du gør det så godt, du kan. Alle er lidt nervøse. Det vigtigste er derfor bare at samle dig selv op igen, når det bliver svært, eller vi falder – for vi falder alle. Så op på hesten igen, og vis verden hvor sej du er!