fbpx

Login

Det er okay at sige nej – Sådan mærker du dine seksuelle grænser

Seksuelle grænser kan mærkes, måske uden at vi reelt lægger mærke til det. De er vigtige at have og du kan her læse mere omkring hvorfor og hvordan de mærkes.

Grænser er vigtige at have i alt, vi foretager os i vores liv. Dog er der alligevel mange af os, der oplever at gøre ting, som vi ikke har lyst til, fordi vi ikke kan sige nej.

Det er især vigtigt at have seksuelle grænser. Når vores seksuelle grænser af den ene eller anden grund overskrides, kan det resultere i en rigtig dårlig oplevelse, og endda oplevelsen af at føle sig krænket eller udnyttet

Så hvad er grænser egentlig?

Grænser er helt simpelt vores ønsker og behov.

Det burde derfor menes at være nemt for os at mærke, hvornår vores grænser overskrides, men sådan er det desværre ikke altid.

Mange af os kan nemlig ikke mærke vores egne grænser, måske fordi vi har været vant til at sætte andres behov og ønsker før vores egne, eller også tør vi simpelthen bare ikke at sige fra af frygt for at gøre den anden person sur eller skuffet.

Hvordan kan vi mærke vores grænser?

Vores grænser vil oftest kunne mærkes som en følelse dybt nede i maven. Det kan være en følelse af ubehag eller nervøsitet, som dukker op i situationer, hvor vores grænser testes.

Men de fleste af os er ikke vant til at lytte til kroppen og lytter i stedet til vores hoved. Hovedet fortæller ikke altid sandheden. I stedet prøver vores hoved desværre ofte at overbevise os om, at det er os, den er gal med. Måske fortæller det os, at vi bare er sarte, eller at vi overdriver og burde tage os sammen.

Derudover er der det faktum, at vi lever i et samfund, som desværre ikke ofte bringer fokus på, at vi har lov til at sige nej, og ofte modtages det, at man siger nej ikke på den bedste måde. Mange af os ved derfor ikke, at det at sige nej er en ret, vi har og dermed også en ret, som vi skal holde fast i lige meget, hvad andre siger.

Seksuelle grænser

Især når det kommer til vores seksuelle grænser modtages disse heller ikke altid lige godt af den person, vi siger fra overfor.

Dette kan dog drejes til en god ting. Måden som den anden person reagerer på, når du siger nej og sætter en grænse kan nemlig vise, om jeres forhold skal fortsætte eller ej. Hvis personen ikke forstår eller simpelthen bare ikke lytter, så er personen måske bare ikke for dig.

Forsøg at mærke dine grænser i seksuelle situationer, respekter dem og sig fra hvis ikke det føles godt, lige meget om du ender med at skuffe den anden person.

I kan endda lave det til en lille leg at skrive jeres grænser ned hver især, så I ved dem på forhånd, inden I går skridtet videre.

Det vigtigste når det kommer til vores seksuelle grænser eller grænser generelt er, at det ALDRIG, og lad mig gentage ALDRIG, er din skyld, hvis din grænse overskrides, også selvom at du måske ikke har fået sagt nej. Den anden person har altid ansvaret for at tjekke med dig, om du er okay eller, om der brydes nogle grænser.

Du skylder aldrig nogen noget seksuelt! Selvom din partner køber dig dyre gaver eller tager dig ud og spise, så skylder du dem aldrig noget, og slet ikke seksuelt!