fbpx

Login

Det er også egenomsorg, når du overholder aftalerne med dig selv

De fleste kender til følelsen af SÅ gerne at ville være en omsorgsfuld og nærværende ven eller veninde. Måske kommer det til udtryk ved, at du er den veninde/ven, der altid står klar og smider, hvad du har i hænderne for at hjælpe dine venner. Du er den, der siger: ”Bare skriv hvis der er noget. Så kommer jeg!”. Eller så er du måske den person, der er vant til at have mange bolde i luften og altid er frisk på en spontan aftale, for du får jo alligevel mere ud af at ses med dine veninder efter en travl uge, end du gør af at hygge med en film alene en fredag aften – eller gør du? Hvad med selvomsorg? Er det også en prioritet?

 

Egenomsorgs mange ansigter

Egenomsorg kan se ud på MANGE forskellige måder. Og der er jo egentlig ikke noget galt med de ovenstående eksempler. Det er en fremragende kvalitet at være der for andre, og det er helt acceptabelt at have en travl hverdag, så længe du kan følge med. Ikke desto mindre kan det være en udfordring at integrere egenomsorg i din rutine.
men det kan alligevel være, at du skal give dig selv en udfordring, angående egenomsorg. Egenomsorg hjælper dig nemlig med at passe på dig selv og have kærlighed til dig selv – faktisk på samme måde som du yder omsorg og viser kærlighed over for dine venner og familie.

Sig “ja” til aftaler med dig selv

Det lyder egentligt relativt banalt at sige ’ja’ til sig selv, men essensen i denne øvelse er, at du øver dig i at sige ’ja’ og overholde dine aftaler med dig selv. Forestil dig, at du er i gang med at planlægge din kommende uge. Her ser du, at du får en halvfyldt uge med arbejde, studie, sport og venner, men der er åbenbart lige én dag eller én aften, hvor du ikke har planer. Det kan være, at du normalt plejer at udfylde dette ’hul’ med planer, for hvad skal du ellers lave?

… MEN det er her, at du skal øve dig i at bruge den her tid på dig selv og vise omsorg for dig selv. Det betyder altså, at du hverken behøver lægge planer eller sige ja til spontane ting på dagen – du skal nemlig overholde din aftale med dig selv.

Ideer til egenomsorg

Når du så er i gang med at overholde din egen aftale med dig selv, er der formentligt en ny udfordring på færde – for hvad skal du egentligt lave, og hvordan er du omsorgsfuld over for dig selv? Det kan se ud på mange måder, men her kommer der nogle ideer til, hvad du kan lave i din egenomsorg:

  • Taknemmelighedsdagbog – skriv 3-5 sætninger ned om de ting, du er taknemmelig over ved dig selv og dine omgivelser.
  • Dans – sæt noget af dit yndlingsmusik og bevæg din krop – det kan være grænseoverskridende, men det er sundt og sjovt for dig og din krop.
  • Vinterbadning – kulden er kommet, og hvis du er frisk, kan du suse ned til vandet, måske snuppe en tur i sauna og derefter tage hjem under dynen med en kop kakao og en god film.

 

Dette er blot nogle ideer til, hvordan du kan udøve egenomsorg. Måske genkender du dig selv i denne artikel, men det kan også være, at din hverdag er præget af, at du er meget alene og faktisk har brug for at se flere mennesker i din hverdag, og at dette derfor er en del af din egenomsorg. Hvis dette er tilfældet, vil jeg anbefale dig at læse blogindlægget, ”Min vigtigste nøgle til at slippe ensomhed”.

God fornøjelse med din egenomsorg 💙