fbpx

Login

Derfor skal du slå op med dine venner

For mange mennesker er venskaber noget af det vigtigste, vi har. De kan faktisk være vigtigere end romantiske forhold. Men sommetider stopper venskaber. Venskabelige ’breakups’ er blevet mere formelle, og der er kommet mere fokus på, hvordan man bedst slår op med en ven. Uanset årsagen, er det nemlig vigtigt at afslutte venskabet på en ordentlig måde.

Hvordan ved man, at det er tid til at venne-slå-op?
Det kan være svært at slå op med en ven. Enten fordi der er sket noget, som gør det svært at snakke, eller fordi der netop ikke er sket noget, men at venskabet bare har nået sin udløbsdato. Ligesom i romantiske forhold, skal vi også have sunde grænser i venskabelige forhold, men de er ofte sværere at definere og sværere at snakke om, fordi venskaber ikke er så formaliserede som romantiske forhold. Der er færre venskaber, der begynder med formelt at spørge ’vil du være min ven?’. Men vi bliver det alligevel, og vi er det måske længe. Indtil det ikke længere er sjovt. Måske bliver grænser overtrådt, der er en kontrovers, vi ikke kan se udover, eller også vokser man simpelthen bare fra hinanden – og dermed venskabet. Ofte begynder der at gå længere mellem opkald og beskeder, man ses mindre og det kan være, at man har en træls følelse efter at have snakket. Derfor kan det være tid til at slå op.

Men hvordan gør man det?
Ligesom i romantiske forhold er der nok ikke en genial måde at gøre det på. Men i romantiske forhold forsøger vi alligevel at finde den bedst mulige måde, så det skal også gøres med venner.

  • Det vigtigste er, at det er tydeligt for den, der bliver slået op med, at det er det, der sker. Det værste du kan gøre mod din ven, er at ghoste dem og håbe på, at det bare glider ud i sandet. Ville du gøre det mod en kæreste? Det trækker smerten ved bruddet i langdrag, bringer forvirring og sorg og sikkert også vrede. I stedet bør I mødes eller ringe sammen og forsøge at forklare årsagerne til, hvorfor I gerne vil have en pause fra venskabet eller helt stoppe det.
  • Det er vigtigt, at den, der bliver slået op med, ikke føler, at det er deres skyld. At blive ’droppet’ i et venskab kan på nogle punkter gøre langt mere ondt end af en kæreste, fordi det kan føles som om, at det er selve kernen af ens personlighed, ens tidligere ven nu ikke længere kan lide. Derfor skal du ikke lede samtalen med ’jeg synes bare ikke, du er der for mig mere’, for så er du sikker på, at din ven bliver såret. I stedet skal du måske prøve at sige det på en anden måde: ’jeg synes ikke længere, vi er lige gode til at være der for hinanden’. Ligesom med et romantisk forhold, ligger ’skylden’ for et brud ikke kun på én person, der skal to til en tango, så det er der ingen grund til, at lade din ven tro.
  • Det kan også være, at samtalen kan være grobund for forandringer mellem jer. Forstået på den måde, at I i virkeligheden bare havde brug for at tale sammen om, hvordan jeres venskab skal være. Derfor kan det være godt ikke at smække døren fuldstændig i. Derudover er det også vigtigt for begge parter i venskabet at vide, at selvom venskabet nu sluttes eller sættes på pause, så er minderne, I har sammen, lige så gode, som de altid har været. Illusionen om, at venskaber skal holde gennem hele livet er urealistisk, for vi ændrer os gennem hele livet. Nogle venskaber ændrer sig måske sammen med os, og så kan de holde længe, mens andre vil passe ind i en bestemt del af vores liv – det er et ligeså godt venskab, selvom det ender. Dette er også vigtigt at huske, hvis du skulle være den, der bliver slået op med af en ven. Der er intet i vejen med dig som person, du er måske bare ikke den samme person, som da venskabet begyndte, eller også er din ven ikke. Det er helt normalt, og du skal nok få nye venskaber, der passer bedre til den, du er nu.
  • Det værste man kan gøre mod sine venner, er at tage dem for givet. Det gør du også, hvis du undgår at slå op på en ordentlig måde, når I er vokset fra hinanden. Derfor er det faktisk godt at få slået op – det gør det nemmere at sørge over det tabte venskab og komme hel ud på den anden side.