fbpx

Login

De svære nytårsforsætter

Det har lige været nytår, og det er traditionen tro tid til at lave nytårsforsætter. Ofte har jeg oplevet, at jeg selv har lavet nytårsforsætter i forhold til den, jeg troede, jeg skulle være, eller andre gerne ville have, jeg skulle være. Måske har du også prøvet at have lavet nytårsforsætter om at dyrke mere motion, tabe dig eller være mere social. Eller måske har du droppet dem helt, da de kun førte til skuffelser. Men hvis vi også skal være helt ærlige, så holder de jo oftest ikke særligt længe.

Det har lige været nytår, og det er traditionen tro tid til at lave nytårsforsætter. Ofte har jeg oplevet, at jeg selv har lavet nytårsforsætter i forhold til den, jeg troede, jeg skulle være, eller andre gerne ville have, jeg skulle være. Måske har du også prøvet at have lavet nytårsforsætter om at dyrke mere motion, tabe dig eller være mere social. Eller måske har du droppet dem helt, da de kun førte til skuffelser. Men hvis vi også skal være helt ærlige, så holder de jo oftest ikke særligt længe.

Hvorfor lykkes de ikke?

Som jeg ser det, så er der tre hovedårsager til, at mange nytårsforsætter ikke holder:

  1. Du stiler for højt: du sætter alle sejl ind fra dag 1 og kan ikke holde det momentum i længden.
  2. Du stiler forkert: du har sat et nytårsforsæt efter en ydre motivation og ikke en indre. Du har lavet et forsæt ud fra den, du eller andre tænker, du “burde” være.
  3. Du tror, du kan gå vejen alene: selvom du har en sand indre motivation for at skabe ændringer i dit liv, så kan du ikke gå vejen alene. Starten er at åbne munden over for din familie og venner omkring de ændringer, du ønsker i dit liv, og være tydelig omkring at du har brug for deres støtte. Måske har du også brug for professionel hjælp ved en psykolog, diætist eller personlig træner.

Det gode nytårsforsæt

For mig er nytåret en god mulighed for at stoppe op og gøre status over mit liv. Men det gør jeg faktisk ikke kun til nytår, men løbende over året. Jeg sætter fokus på alle de ting, som allerede er lykkedes for mig, og giver mig selv et klap på skulderen. Det kan være helt ned til små ting, som f.eks. at jeg ikke snoozer mit vækkeur 10 gange og er blevet bedre til at gå tidligere i seng. Det kan også være, at jeg er blevet bedre til at sige min mening og sige fra.

Store ændringer i dit liv er en mængde af bitte små skridt. Det har det også været for mig. Hvis jeg har prøvet at tage for store, så er jeg blevet overvældet og fuldstændig lammet. Så nytårsforsættet bliver ofte delt op i nogle delmål, jeg gerne vil have opnået de forskellige måneder. Men en plan kan selvfølgelig altid ændres, men det skaber overskuelighed for mig.

Så det gode nytårsforsæt er der, hvor du sætter nogle realistiske mål for dig selv. Byg gerne oven på de områder, hvor du allerede har gjort fremskridt. Forsættet skal også være ud fra en indre motivation. Der hvor du virkelig gerne vil se en ændring, og ikke i forhold til den, du tror, du “burde” være. Skriv dine mål ned og del dem med din familie, venner og bekendte. Hvis de vil dig det bedste, vil de støtte dig i det. Måske er der endda én, som vil gå noget af vejen med dig, som f.eks. ved at være din træningspartner, eller I kan starte til en fritidsaktivitet sammen.

Og husk til sidst:

  • Ros dig selv for dine fremskridt; også de allermindste. Det holder motivationen oppe.
  • Bank ikke dig selv oven i hovedet for de ting som ikke lykkes, eller hvis planen skrider. Vær kærlig og omsorgsfuld over for dig selv. Vi er blot mennesker, og livsændringer sker ikke fra den ene dag til den anden.
  • Mål og planer kan ændres. Måske finder du ud af, at du i virkeligheden gerne vil noget andet, eller at planen er urealistisk.

Og endeligt ønsker jeg jer alle et rigtigt godt nytår; om I laver nytårsforsætter eller ej.