Bloggen

De automatiske negative tanker

De driller, de generer, de gør det meget sværere at omgås verden. Andre beskriver dem som automatiske negative tanker. Det er dem som hele tiden fortæller os, at vi kommer til at fejle i alt, hvad vi foretager os.

Er du ligesom mig, så har du sikkert hørt noget lignende dette:

“Det kan godt være at du hører dem, men du skal lade være med at lytte til dem. Jeg forstår godt, det ikke er noget, man bare lige sådan gør, men det er i hvert fald vores mål.”

eller:

“Du skal lave om på den måde, du tænker. Vi kalder det positiv psykologi, og det går simpelthen ud på, at du giver dig selv komplimenter hele tiden og kun tænker positive tanker.”

Jamen det lyder jo fantastisk i teorien men sådan virker det bare ikke. I hvert fald ikke for mig. Til gengæld har jeg fundet min helt egen løsning på problemet! Den er effektiv og virker, den har det dog med at være meget udmattende og måske kun en midlertidig løsning.

Vi har jo alle vores facader, som vi går rundt med, så folk ikke kommer til at kende til vores “rigtige” jeg. Min løsning på problemet er at lave den facade om til en person med en overordentlig stor mængde energi, som er glad og aktiv hele tiden. Jeg føler mig slet ikke glad og aktiv indeni, men det er den måde, andre folk ser mig på.

Når jeg holder mig selv aktiv på den måde, får jeg slet ikke tid til at tænke. Jeg giver simpelthen ikke mig selv muligheden for at frembringe de automatiske negative tanker.

Alle folk har jo dårlige/triste perioder, og det gælder da også psykisk syge. Hvis jeg er midt i en trist periode, så er det bare ekstra surt for mig. Jeg kan ikke komme på benene igen, hvis jeg først er faldet sammen med den konstant aktive facade. Så den skal holdes oppe hele tiden… hele tiden. Det gør den meget udmattende og sikkert også kun en midlertidig løsning.

Men det er i hvert fald Dovendyrets måde at takle de negative tanker på 🙂

Relaterede artikler

Skal jeg blive i denne relation?

På et eller andet tidspunkt i dit liv har nu nok haft en relation, der ikke var god for dig. Det ved jeg i hvert fald, jeg har. Selvom det kan være svært faktisk at sige til sig selv, at man fortjener bedre, og endnu sværere rent faktisk at gøre noget ved det. Er det utroligt vigtigt at kæmpe for dig selv og din tid.

Når kræften rammer

Den sidste måned har været psykisk hård. Det har været svært at bevare positiviteten, og nogle dage har jeg mest af alt haft lyst til at begrave mig i et stort hul. Den sidste måned har nemlig stået i kræftens tegn. Når en sygdom som den, kommer så tæt ind på livet og rammer nogle af ens nærmeste, så kan man ikke undgå at bevæge sig ud i negative tankemønstre og glemme alt om sig selv og omverdenen.

Du er også smuk, når du er sur

For et stykke tid siden stødte jeg under en indkøbstur i Føtex på en t-shirt, der fik mig til at stoppe op. ”Happy girls are the prettiest. Go make yourself happy” stod der. Nu skal det siges, at den uskyldige t-shirt ikke har gjort mig noget. Jeg er godt er klar over, at budskabet sandsynligvis skal forstås som noget à la ”du behøver ikke se ud på en bestemt måde for at være smuk, bare smil”.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.