Bloggen

At eksperimentere med sex og sætte grænser

Dét at eksperimentere med sex

At eksperimentere seksuelt er fuldstændig naturligt og faktisk rigtig sundt, hvis man gerne vil lære sin krop bedre at kende. Måske du længe haft lyst til at prøve noget nyt, men ikke helt vidst, hvem du skulle tale med det om, eller hvordan du skulle få det sagt til en eventuel partner. Det kender jeg godt. Man er ofte bange for at blive stemplet som forkert eller blive talt om. Men det kan også gå den anden vej; at man føler sig anderledes, fordi man ikke har lyst til at eksperimentere og lave alle “de vilde ting”, som ens venner eller veninder gør. Eller i hvert fald siger, at de gør.


Måske har din ven eller veninde netop fortalt dig om en vild seksuel oplevelse han eller hun har haft, og du har bagefter følt dig kedelig eller utilstrækkelig. Dette er også helt normalt, og selvom jeg efterhånden er erfaren, så kan jeg stadig blive usikker på min seksuelle evner og viden. 

Du skal føle dig tryg

I mit eget tilfælde har jeg fået afprøvet mange seksuelle aktiviteter. Nogle oplevelser var mere vellykkede end andre, og sommetider gjorde jeg det nok også, fordi jeg følte mig presset til det af en partner eller nogle sociale standarder. Det er her, det ikke er sund at eksperimentere; hvis man ikke selv har lyst og er tryg ved det, bør man ikke gøre det.

Sommetider gjorde jeg det måske for at udstråle, at jeg “var noget”og at jeg var ældre, end jeg egentlig var. Jeg synes ofte ikke, at det var rart, men derimod grænseoverskridende, og noget jeg bare skulle have overstået. Her er jeg ked af, at jeg ikke lyttede mere til mig selv. Men nogle af oplevelserne var også sjove, fordi lysten var der til at udforske mig selv med én, som jeg havde kær. Og i de tilfælde, ja så fortryder jeg ikke.

Nøglen ligger i ordet lyst; det er vigtigt, at du har lyst. Det er også vigtigt, at du eksperimentere med partnere, som respekterer dig og dine grænser og gør dig tryg. 

Urealisitiske og usunde forventninger til seksuel erfaring hos unge 

Jeg tror, at mange unge overdriver deres seksuelle evner og erfaringer overfor hinanden. I vores samfund, fylder sex rigtig meget. Vi ser det på tv, i dagligdagens reklamer, og det optræder ofte som fokustema til mange sociale arrangementer. 

Du har måske prøvet at være til en fest, og der bliver så foreslået, at I skal spille et drukspil?
Valget falder på drukspillet “Jeg Har Aldrig” og emnerne bliver hurtigt drejet ind på sex. I øjeblikket kan man måske føle sig fristet til at lyve, fordi man ikke gider være den eneste, der ikke har prøvet den pågældende aktivitet.

Jeg synes, at det er ærgerligt, når unge føler sig nødsaget til at lyve om deres seksuelle erfaring, for det kan medføre en generel urealistisk og usund forventning til, hvad der er normalt. Det skal ikke være et tabu at være uerfaren, ligesom det heller ikke skal være et tabu at nyde at udforske sin seksualitet. Der skal være plads til det hele. 

Stå fast ved dine grænser 

Uanset hvad, så er mit bedste råd at prøve at følge din egen mavefornemmelse, og ikke lade dig overtale til noget, du ikke har lyst til. Heller ikke, selvom personen måske fortælle dig, at det burde du altså gøre, og at alle andre gør det. Stå fast ved dine grænser.

Når det er sagt, så er der som sagt intet galt i sommetider at være en smule ubekvem i seksuelle situationer. Selvfølgelig tager det tid at lære, og sex kan til tider godt føles akavet. Men der er stor forskel på at føle sig lidt akavet eller genert, og så at føle sig presset eller skidt til mode. Så længe, at der er gensidig respekt og et godt og trygt miljø, så kan man udforske sin seksualitet, så tosset man vil. Men hvis man ignorerer sin krops faresignaler og springer ud i noget, man ikke er tryg ved eller gør det for andres skyld, så kan man risikere at få nogle ar på sjælen.

Så pas på hinanden derude og husk, at der skal være plads til alle grænser. 

Relaterede artikler

Aftenen, der ændrede mig (part 4 – på den anden side)

I dag er jeg 21 år gammel. Episoden der ændrede meget i mig skete for 8 år siden denne sommer. Har jeg sluppet det helt? Nej, det tror jeg ikke, at jeg har. Det gør man nok aldrig. Jeg kan sommetider huske tilbage på det og stadig blive vred. Vred over, at jeg ikke gik videre med det eller sagde kraftigere fra. Vred på min familie for den måde de håndterede det på. Heldigvis har min mor nu undskyldt et utal af gange, og ved nu, hvor forkert hendes reaktion var.

Mine forældre er skilt

Mine forældre har været skilt, siden jeg var 6 år gammel. Jeg har ikke rigtig nogle minder fra dengang, mine forældre var sammen. Det at mine forældre blev skilt, da jeg var i en så ung alder, har nok været med til at forme mig, som den jeg er i dag. Både på en god og dårlig måde. Alle skilsmissehistorier er forskellige, men her er nogle gode råd, som du måske kan bruge, hvis dine forældre er skilt.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.