fbpx

Login

Afslag på afslag i søgen på et studiejob

Få gode råd til, hvordan du skriver et godt CV, hvordan du kan forberede dig til jobsamtalen, samt hvilke mulighder der ellers er, hvis ikke det hele går som planlagt.

”Mange tak for din interesse. Vi har modtaget mange kvalificerede ansøgninger, og vi må desværre meddele dig, at vi er gået videre med andre kandidater”. Denne form for mail har jeg fået utallige gange i min søgen på et studiejob – og jeg tænker ikke, jeg er den eneste. Så hvad kan man gøre, for at man bliver taget i betragtning og i bedste tilfælde få jobbet?

 

Jeg er godt i gang med min kandidatuddannelse, hvilket gør at jeg føler et stort pres på livet efter min kandidatuddannelse. For selvom at jeg forhåbentlig uddanner mig til arbejde, så skal der gerne mere til end bare uddannelsen, for at man kommer forrest i køen til et job. En ting er det man lærer i teorien, noget andet er at kunne finde ud af at bruge det i praksis, og det er derfor vigtigt, at man har erfaring, f.eks. gennem et studiejob. Så jeg begyndte at søge mange relevante studiejob i håb om at få et. Desværre skete det bare aldrig, og hvert et afslag var en mavepuster – især dem, hvor jeg faktisk kom til jobsamtale, men alligevel ikke fik jobbet. Så jeg har lavet lidt research og er kommet frem til nogle gode råd til, hvordan man skriver et godt CV.

 

Råd til CV

Der er findes ingen bestemt opskrift på, hvordan et CV skal se ud. Men her kommer der nogle gode råd til, hvad man skal huske at have med:

 

  • Fortæl om dig selv

Hav et afsnit, hvori du beskriver dig selv, f.eks. hvad du godt kan lide at lave i din fritid. Det skal gerne være noget, hvor læseren får et godt indtryk af dig som person. Beskriv din faglighed og din motivation, som matcher det stillingen efterspørger.

  • Layout

Det er vigtigt at have en god layout som er overskuelig for læseren. Lav klare overskrifter og en klar struktur. Overskrifter kunne være ’uddannelse’, ’erhvervserfaring’, ’sprogkundskaber’, ’kurser’ og ’frivilligt arbejde’. Husk altid at have det nyeste først. Læseren vil meget hellere vide, hvad du laver nu, end hvad du lavede for seks år siden.

  • Foto

Indsæt et vellignende foto af dig, hvor du ser glad og tiltalende ud. Gerne et portrætfoto og uden nogle former for filter.

  • Referencer

Tilføj et referenceafsnit til sidst, hvori der er kontaktinformationer på dine tidligere chefer, som kan dokumentere indholdet på dit CV.

  • Dataliste

Det skal altid være nemt for læseren at finde ud af dine kontaktoplysninger. Sørg derfor for at have en synlig datalise, hvori dit navn, adresse, telefonnummer og e-mail er. Det kan f.eks. være ved at lave en tekstboks i højre side, hvor dit foto er øverst og med dine kontaktinformationer nedenunder.

 

Et CV og en ansøgning er førstehåndsindtrykket på din mulige arbejdsgiver, derfor er det vigtigt, at det hele er i orden og opdateret. Du kan lave et brutto CV, hvori alle dine informationer er skrevet. Det vil være et godt udgangspunkt, hvor du derefter kan tilpasse dit CV til den relevante stilling, du søger. Det er virkelig vigtigt, at man tilpasser. Jeg er selv i gang med at søge praktikplads og havde glemt at tilpasse mit CV derefter – hvilket var med til at jeg fik en del afslag. Da jeg fik tilpasset mit CV, fik jeg ret hurtig positiv respons på min ansøgning, så det kan virkelig gøre en forskel.

 

Jobsamtalen

Bliver du kaldt til jobsamtale, så husk at være dig selv, være smilende og forbered dig! Tjek op på virksomheden inden, læs jobopslaget flere gange, og øv dig på mulige spørgsmål de kan stille dig, såsom ”fortæl lidt om dig selv” eller ”hvad er dine kompetencer”. Det er ikke anbefalelsesværdigt at lyve i dit CV, for du skal kunne stå inden for det, du har skrevet ved jobsamtalen.

 

Andre muligheder for at få erfaring

Hvis ikke det er pengene der rykker, men at du bare gerne vil have erfaring, så findes der en masse frivillige jobs, hvor man kan få erfaring inden for nærmest alt – og mange arbejdsgivere kan godt lide, at man har lavet frivilligt arbejde. Jeg har selv ikke prøvet at få afslag på et frivilligt arbejde. Der er det vigtigt at fortælle om en selv og om ens motivation for arbejdet og også gerne, hvad man kan bidrage med.