fbpx

Login

5 tips til at bygge selvværd op fra bunden

Flere unge har fået øjnene op for hvor vigtigt mental sundhed er, og derfor er der større fokus på selvværd. Her er 5 tips til at opbygge selvværd fra bunden.

I forbindelse med at flere unge har fået øjnene op for hvor vigtigt mental sundhed er, er der blevet større fokus på selvværd. Men hvad gør man hvis man egentlig synes, at man har et meget lavt selvværd og ikke rigtig synes at der er meget at arbejde med? Så må man starte fra bunden.

Her kommer 5 tips til hvordan du kan bygge selvværd op fra bunden:

Begynd stille og roligt

Forvent ikke at du føler dig som et nyt menneske fra den ene dag til den anden. Sådan går det nok ikke. Det er vigtigere, at du husker at være barmhjertig med dig selv og husker dig selv på, at du har lov til at tage så meget tid som du har lyst til og brug for.

Du er ikke alene

Mange er i din situation. Når vi scroller gennem Instagram og ser de selvsikre billeder eller snakker med vores fantastiske bekendtskaber, kan man hurtigt få følelsen af at være den eneste der ikke har skyhøjt selvværd. Men bare rolig. Langt de fleste kæmper – desværre – med det, men er gode til at fremstå meget selvsikre. Det er vigtigt, at du tør hvile i dig selv.

Lyt til maven

Hvad fortæller din mavefornemmelse dig? Det kan måske være svært at høre hvis du har været vant til at ignorere din intuition og måske gøre som andre gerne ville. Din mavefornemmelse kan give dig en god indikation på hvordan du i virkeligheden har det og hvad du egentlig har brug for. Næste gang du er i en situation hvor du er i tvivl, så spørg dig selv hvad du vil have det bedst med og tør være ærlig med dig selv. Og husk, at det kun er dig, der bestemmer.

Sig nej

Hvis din mavefornemmelse fortæller dig, at du faktisk vil have det bedre med en rolig aften i dit eget selskab i stedet for at tage med til noget, du er inviteret til, så sig nej. Læg mærke til hvordan det føles at tage ejerskab over din selvværdsrejse og nyd din aften som du helst vil. Det kan også være, at du skal sige nej til at hjælpe en ven på studiet, hvis du ikke har overskud. At sige nej er med til at få dig til at tro på dig selv, dine holdninger og dine rettigheder – det opbygger selvværd.

Reflektér

Lykkedes det ikke at lytte til mavefornemmelsen? Tog du med alligevel, selvom du ikke havde lyst? Det er helt okay. Du har lært noget om dig selv. En god måde at bearbejde sådan en oplevelse på, er at reflektere over, hvad der fik dig til at gøre, som du gjorde. Er det fordi, du er bange for at skuffe andre? Er det fordi, du er bange for at få FOMO? En god måde at finde svar på disse spørgsmål er at skrive om dem, også selvom svarene måske virker indlysende. Når vi skriver, tvinger vi vores hjerne til at forholde os til det foran os og svarene kan overraske os, når det står sort på hvidt. Det kan være, at det giver anledning til at tænke videre over, om det egentlig er så vigtigt, at folk omkring os bliver skuffede eller har andre meninger. Den vigtigste på denne rejse, er dig. Og du skal nok opbygge selvværd, hvis du giver dig selv tid, kærlighed og ærlighed. God rejse.