fbpx

Login

3 ting, du kan gøre, når du føler dig ensom

Alle kan føle sig ensomme. Selv de, vi ikke tror, kan somme tider føle sig ensomme. At være ensom eller at være alene er dog ikke det samme. Nogle kan føle sig mest ensomme, når de er alene, andre kan føle sig mest ensomme sammen med andre. Uanset er der her tre ting, du kan gøre, hvis du en dag føler dig ensom.

1. Tænk over hvorfor
At føle sig ensom er et grundvilkår for os som mennesker, men det kan være godt at reflektere over årsagen til, at du føler dig ensom. Er det påvirkninger udefra, der giver dig en følelse af at være ensom? Er du ikke blevet inviteret med til venindehygge? Er det lang tid siden du har set studiekammeraterne? Hvis årsagen til denne følelse kommer udefra, kan det måske hjælpe at vide, at det er noget, du kan gøre noget ved. Du kan invitere veninderne næste gang, række ud til en studiekammerat eller bare være opmærksom på, hvad der er årsagen. Ligger årsagen i stedet indeni, er dette mindst ligeså vigtigt at identificere. Er du ensom, fordi du ikke omgiver dig med en masse mennesker? Spørg dig selv hvorfor det faktum, at du er alene, gør, at du føler dig ensom. Kan du egentlig godt lide at være alene, men er nervøs for FOMO? Igen kan det hjælpe at vide, hvad der er årsag til problemet, fordi det hjælper os til at erkende følelsen af ensomhed og derefter arbejde med, hvad der er sundt at gøre for os selv.

2. Gør noget godt for dig selv
Denne sætning er ofte i reklamer og dameblade, og kan måske have den modsatte effekt, fordi man kan blive mindet om, at man måske ikke føler sig i stand til at gøre noget godt for sig selv, netop fordi man føler sig ensom. Men derfor er rådet stadig rigtig godt, da det kan minde os om, at det netop er, når vi føler os lidt nede, eller vi måske føler os ensomme, der er en fremragende mulighed for at finde ud af, hvad der kan gøre situationen bedre for os selv. Fokus kommer på dig, og hvad der står i din magt lige nu. Hvad kan du gøre af rare ting for dig selv? Måske er det på tide at tage en hobby op, du havde glemt at du havde, eller måske er det din yndlingsserie eller noget god mad, der er svaret. Det behøver ikke være stort, bare det er godt for dig!

3. Ræk ud
Nogle gange føler vi os mere ensomme, end virkeligheden er, mens vi andre gange faktisk mangler noget kontakt med andre mennesker – og ensomheden er en måde at fortælle os dette. Når du har reflekteret over, hvad årsagen er til, at du føler dig ensom, kan du overveje, om det vil være godt for dig at række ud. Det behøver ikke være vildt; det kan være til din mor, din hund, en studiekammerat, en kollega, en ven eller en helt sjette. Men det, at du gør noget aktivt og søger andre menneskers selskab, er sjældent en dårlig ting og er værd at prøve, hvis det er det, der kan gøre noget godt for dig netop nu.

Husk at tage presset af dig selv. Det er nemt at få en følelse af, at man er den eneste i verden, der føler sig ensom, og at alle andre laver alt muligt hele tiden. Men lige nu er der sikkert også nogle, der har den opfattelse af dig. Vi er alle mennesker, og mennesker kan sommetider føle sig ensomme. Vi behøver ikke at være ensomme, bare fordi vi er fysisk alene. Sænk skuldrene og imødekom følelsen – og tænk så over, hvordan du kan håndtere det bedst muligt for dig lige nu.