fbpx

Gør dine tanker dig trist? Så kan det være en god ide at prøve at ændre måden, du tænker om dig selv på. Måske er det værd at prøve at udfordre din negative måde at tænke på. Det gør du ved at stille dig selv nogle udfordrende spørgsmål om den måde, du tænker på.

Det kan hjælpe hvis

  • Du har en tendens til at dvæle ved det negative
  • Har lyst til at få det bedre med dig selv
  • Er præget af depressive eller ængstelige symptomer
  • Har vanskeligt ved at forandre din tænkning  
  • Ønsker at styrke dit selvværd

 

Det hårde ved vores selvsnak er, at tankerne altid føles, som om de er rigtige. Selv om vores tanker ofte kan være forkerte, har vi tendens til at forholde os til dem, som om de er sandheden.

Selvsnak hælder ofte til den negative side, og nogle gange er den simpelthen forkert. Hvis du er deprimeret, er der en risiko for, at du opfatter tingene negativt. Derfor er det brugbart at være opmærksom på, hvad du fortæller dig selv, og at du fokuserer på at udfordre nogle af de negative tanker, du har.

Ved at øve dig, kan du lære at være opmærksom på, hvornår du taler negativt til dig selv. Det kan have en effekt, hvis du også bevidst vælger at tænke på situationen på en mere realistisk og brugbar måde.

Diskuter med din indre negative stemme

Det tager tid at lære at debattere med de negative tanker. Men det er umagen værd. Når først du begynder at kigge nærmere på det, vil du formentlig blive overrasket over, hvor meget af din tænkning, som er overdrevet, tolkninger af virkeligheden eller fokuseret på det negative i situationen.

Hver gang du bliver opmærksom på, at du føler dig trist, deprimeret, vred, ængstelig eller ophidset, kan du bruge det som et signal til at stoppe op og reflektere over dine tanker. Brug dine følelser som en markør på, at du skal rette opmærksomheden på, hvad du tænker.
 
Ved at stille dig selv nogle udfordrende spørgsmål, kan du teste, hvor præcise, faktuelle eller sande dine tanker er. Det kan hjælpe dig til at tjekke, hvad du egentlig siger til dig selv. Dermed kan du vurdere, om dit syn på sagen er rimelig, eller det er det negative, der stikker hovedet frem.

Udfordrende spørgsmål

Her er nogle eksempler på spørgsmål, som du kan stille dig selv, hvis du vil udfordre din tankegang og opnå en mere positiv tilgang til tilværelsen.

 
Det kan nogle gange motivere os til at tænke anderledes, når vi bliver opmærksomme på, at det i virkeligheden er vores egne tanker, der bremser os i at opnå det, vi gerne vil. Målet er at opnå en positiv indre samtale.

Det er ikke let at ændre vores måde at tænke om os selv på. Det kræver træning, men med tiden bliver det bedre. 

Hvad mere kan jeg gøre?