Bloggen

Sociale medier – velsignelse eller forbandelse?

Jeg indrømmer det blankt. Jeg bruger ALT for meget tid på de sociale medier og i særdeleshed Instagram. Jeg elsker simpelthen det medie. Det inspirerer og motiverer mig.

Men et medie som Instagram har – som så meget andet her i livet – også en bagside.

Er det galt eller genialt?
Når man scroller gennem sit feed med billeder af lækre smoothiebowls, der nydes på eksotiske feriedestinationer og farverige drinks med dobbelt op på glimtende pynt, der indtages i solnedgangens skær på en strand langt herfra, så risikerer man let at sidde tilbage med en tom følelse. For her sidder jeg og glor ud ad det samme vindue i min lejlighed, som jeg har gjort hele sommeren. Landskabet har ikke ændret sig til pulserende storby i Sydamerika eller herlig badestrand i Asien, siden sidst jeg tjekkede klokken kvart i otte i morges.

Uopnåelige idealer
Ligesom det ikke er alle, der har mulighed for at rejse kloden tynd, er det heller ikke alle, der har mulighed for at træne to gange i døgnet og ligne de lækre bikinibabes, der florerer på de sociale medier. Generelt er der mange idealer at leve op til, når man surfer rundt i det store SoMe-hav. Du skal helst stå tidligt op for at dyrke yoga, producere smukke børn, have et fedt og betydningsfuldt job, være personlig træner i din fritid og leve af sunde smoothies, sprøde salater og speltgrød.

Men det er uopnåelige idealer. Jeg har tit siddet tilbage med en utilstrækkelig følelse i kroppen, når jeg har scrollet gennem Instagram. Med tiden har jeg dog lært at bruge mediet til inspiration – og ikke rettesnor for, hvordan mit liv skal se ud.

Livet i små firkanter
For på lige præcis Instagram er det kun et meget lille udsnit af en persons hverdag, du får indblik i. Du ser ikke, når børnene hyler af utilfredshed, når manden kommer sur hjem efter en dårlig dag på kontoret, eller når den sunde salat skiftes ud med en Big Mac. Det er cuttet fra. Men det betyder ikke, at det ikke findes. Og det betyder ikke, at det ikke også er en del af livet.

Så brug de sociale medier for, hvad de er. Et udstillingsvindue, hvor folk kan lufte deres nyvaskede tøj, mens de sørger for at gemme det snavsede langt væk. Find inspiration til at bage en flot kage, få kreative ideer til, hvordan du kan indrette dit hjem eller bliv motiveret til at give yoga en chance. Men tro aldrig, at alle ”instagrammernes” liv er perfekte. Ingen af os er glansbilleder på fuld tid.

Relaterede artikler

“Hvad har du så lavet i din sommerferie?”

Jeg har været så heldig at vokse op med vores alles elskede, eller skulle jeg nærmere sige forbandede, sociale medier. Der konstant viser mig billeder af folk på ferie. Billeder af smukke strande, solbrun hud og farverige drinks med frugt i. Mens jeg selv sidder herhjemme på sofaen, med blege ben og et glas lunkent cola.

SoMe-Skal skal ikke

Jeg er ret sikker på, at når det er svært for os at vælge SoMe fra, så er det ikke så anderledes end med hvilken som helst andre ting, vi vælger fra, som flertallet har valgt til. Vi føler os udenfor, vi føler vi burde gøre som de andre. Der er sikkert også andre faktorer, som at skærm giver os store mængder af dopamin, som vi bliver afhængige af. Men jeg tror også det andet har betydning. For shit altså hvor er det somme tider grænseoverskridende ikke at være så meget med som de andre.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.