fbpx

Login

Voldtægt og seksuelle overgreb

Der er idag mange der udsættes for voldtægter og seksuelle overgreb, langt fra alle anmelder sagen af frygt, skam, skyld osv.

Børn og unge der udsættes for voldtægt eller andre seksuelle overgreb kan få psykologiske og sociale senvirker, som ofte også går med ind i voksenlivet.
Er du selv blevet udsat for voldtægt eller andet seksuelt overgreb, så er du langt fra alene.

Alle kan blive udsat for seksuelle overgreb. Det kan ske overalt, i alle aldersgrupper og for begge køn. Det er et seksuelt overgreb, når et barn/ung bliver en del af en seksuel aktivitet, som de ikke selv har givet tilladelse til eller føler sig klar til. Det er en seksuel aktivitet, der overskrider ens grænser. I Danmark er den seksuelle lavalder 15 år, så hvis man har sex, hvor den ene eller begge parter er under 15 år er det dermed ulovligt, også selvom begge parter indvilliger i sex sammen. Hvis samværet derimod finder sted imod ens vilje, er der tale om et overgreb.

Hvad er et seksuelt overgreb og en voldtægt?

Et seksuelt overgreb kan være flere ting. Dette er ikke nødvendigvis et samleje, men kan foregå fx via tvang, trusler eller lignende, hvor man fx skal røre en andens kønsorganer, se porno eller blive fotograferet i seksuelle stillinger. Krænkelse med beføling af kroppen uden på eller indenunder tøjet. Seksuelt overgreb kan også bestå af blotteri og beluring. Kort sagt er seksuelle overgreb, når en person misbruger en anden for at tilfredsstille egne seksuelle behov samt lyster imod din vilje.

En voldtægt er når en anden person tvinger sig til samleje uden samtykke. En voldtægt er når en penis eller anden genstand indføres helt/delvist i en eller flere af ofrets kropsåbninger imod han/hendes vilje.

Reaktioner

Det at være offer for seksuelle overgreb eller voldtægt er alvorligt og for nogle traumatiserende, derfor er der ofte nogle reaktioner ved den ramte efter disse hændelser. Reaktionerne kan være forskellige fra person til person. Det er helt almindeligt med disse reaktioner og der er ingen reaktioner der er forkerte.

Der er ofte meget skyld forbundet med en voldtægt eller andet seksuelt overgreb, fordi hvordan kunne det ske? Og hvad kunne jeg have gjort anderledes? Der kan være mange spørgsmål efter en voldtægt/seksuelt overgreb. Man vil gerne kunne finde en grund til det er sket. Man vil have en forklaring på det hele. Men du hverken kunne eller skulle have gjort noget anderledes i situationen. Det er aldrig din skyld.

Mange har forestillinger om, at hvis man blev forsøgt voldtaget, ville man løbe væk, råbe op eller slå/sparke. Men realiteten er ofte en anden, når man står i situationen, da det oftest kommer uventet, og du måske bliver bange og kommer i en form for chok tilstand. Andre gange kan det også have været det sikreste for dig ikke at have gjort modstand.

Der er mange forskellige reaktioner, nogle føler skam andre reagere med angst, vrede eller andre følelser. Du kan blive bange for ting, du ikke før har været bange for fx lyde, mørke og hvem du kan stole på osv.

Typer voldtægt

Man kan ikke definere voldtægt på en bestemt måde, da det er forskelligt, hvordan det foregår, men det er helt overordnet delt op i 3 typer.

1. Overfaldsvoldtægt:

Her kender den ramte ikke sin gerningsmand, det kan være en ukendt person, der hopper ud bag busken eller lignende.

2. Kontakt voldtægt:

Den ramte samt gerningsmanden kender hinanden eller har mødt hinanden kort før. Det kan være en ven eller et familiemedlem, du kender godt eller bare en bekendt, man har mødt på nettet eller til en fest.

3.Partnervoldtægt:

Her bliver voldtægten lavet af din nuværende eller tidligere partner.

Du er ikke alene

Du er langt fra den eneste, der har lagt krop til fysiske overgreb, dog er det svært at give et præcis tal på, hvor mange ramte der har været udsat for disse overgreb, da ikke alle anmelder overgrebet eller opsøger hjælp. Nogle er heller ikke selv bevidste om, at det de var udsat for var en voldtægt. Dette oplever man bla. når gerningsmanden og den ramte kender hinanden. Måske man ved, at det der foregik ikke var noget, man selv var klar på. Hvis det var ens egen kæreste eller lign. Så kan det jo ikke kaldes voldtægt, kan det? Men jo det kan det sagtens være, hvis der er tvang, og den ene person ikke har lyst og givet tilladelse til, at der skal ske noget, så er det en voldtægt.

Hvorfor kan det være svært at anmelde en voldtægt:

  • Skam og skyld
  • Kender gerningsmanden
  • Usikker på det er voldtægt
  • Ønsker at fortrænge det
  • Usikker på konsekvensen af en anmeldelse
  • I tvivl om hvad der helt præcis skete
  • Bange for andres reaktioner
  • Bange for gerningsmanden

Få hjælp til at håndtere situationen

Det er vigtigt, du passer på dig selv og lytter til, hvad du har lyst til/ikke har lyst til. Det kan være svært at tale med andre, om hvad der er hændt, da dette ofte er tabubelagt. Nogle synes det er pinligt eller frygter, hvordan andre vil reagere, men til trods for, at det er svært, er det vigtigt, at tale med nogen om det.

Dette er nemmere sagt end gjort og kan virke skræmmende, men det kan være til en person du føler dig tryg med, en ven, lærer, familiemedlem eller andet. En anden god ting er også, at opsøge psykologhjælp, hvor du kan tale ud om dine tanker og følelser til en professionel. Dette kan til tider være nemmere, da man ikke har en relation til personen, husk de har tavshedspligt, så det forbliver imellem jer, imens du kan få bearbejdet dine følelser og tanker.

Her kan man bl.a. snakke med UngTilUng, hvor man også kan chatte anonymt og afholde en samtale med en mentor samt læse nogle blogs fra andre, der har oplevet det på egen krop. Det kan også være en idé at læse bøger fra andre, der har oplevet det på egen krop og deler ud af deres egne erfaringer og tanker, så man ikke føler sig alene og måske får redskaber til at komme bedst muligt ovenpå igen.
Her har jeg bla. selv skrevet bogen ’’ Du er ikke alene, en hård opvækst’’ af Sabine Møller Poulsen og kan også anbefale bogen fra Zornig ’’Vrede er mit mellemnavn’’

Der findes også centre, hvor man kan opsøge hjælp. Både et center for voldtægtsofre og et center for seksuelle overgreb (www.voldtægt.dk), hvor de har samlet forskellige fagfolk, der er klar til, at hjælpe, rådgive samt vejlede.

Mit råd vil altid være at anmelde en voldtægt/seksuelt overgreb, hvis det er muligt, måske du kan ånde mere lettet op efter i stedet for frygten for at støde på personen igen, eller frygten for at personen gør de samme grusomheder mod andre, som der blev gjort mod dig.

Kan mit liv blive normalt igen?

Det kan for nogle være svært at håndtere dagligdagen efter, og man kan frygte, man ikke får det bedre igen. Men det skal nok blive bedre! For nogle er man hurtigt videre imens andre kæmper med det i længere tid. Man vil altid have ar på sjælen, men man lærer at leve med dem og kan på sigt sagtens leve et godt og helt normalt velfungerende liv.

  • Kæmp og du vil komme langt, og husk du er aldrig alene og voldtægt er aldrig den ramtes skyld.