fbpx

Login

Dagen er ikke slut endnu – skab aktive vintermåneder

Når vinterhalvåret rammer, og alt er mørkt og koldt, kan det være svært at holde sig energisk og glad. Men der er gode råd at hente til at få det lige så godt om vinteren som resten af året.

November er en mørk måned. Det er mørkt, når vi står op, mørkt, når vi går i skole, og mørkt når vi går hjem. Det er gråt, det er koldt, det småregner konstant, og det er kedeligt. Alt i alt giver det en lyst til at sige stort, dybt SUK.

 

Du er ikke alene, hvis du føler dig nedslået over efterårsvejret og den begyndende vinter. De fleste bliver trættere, tristere og mindre motiverede uden helt at kunne sætte fingeren på hvorfor. Vid, at en del af det altså bare er årstiden. Der er mindre sollys, og mangel på sollys påvirker vores humør negativt. Vi bliver altså i dårligt humør af mørket udenfor, og det er ikke dig, der er noget i vejen med.

 

De mørke måneder kan påvirke vores hverdag negativt. Mange oplever, at de er mere trætte i vinterhalvåret. Det er svært at stå op i komplet mørke, og have energi i løbet af dagen. Så snart vi får cyklet hjem fra skole og det er bælgravende mørkt, kan det føles som om dagen er gået, og at vi ikke har noget af den tilbage til venner, hobbyer og aktiviteter.

 

Når vores generelle aktivitetsniveau er lavere end i sommerhalvåret, fører det nogle ting med sig. Trætheden og mangel på aktivitet kan blandt andet påvirke:

  • Vores vægt. De fleste mennesker kan forvente at tage lidt på i vinterhalvåret, og det kan der være mange grunde til. Vi er ikke lige så meget udenfor, vi går ikke så mange ture, og vi spiser oftest mere. Der er slet ikke noget galt i at tage lidt på, og det sker for de fleste. Du skal bare huske at lytte til din krop og holde den sund og glad.
  • Søvnmængden. Vi sover mere i vinterhalvåret, og selvom det er godt for både krop og sjæl at sove, må det ikke blive sådan, at vi sover fordi vi er triste eller keder os.
  • Vores humør. Vi bliver i dårligt humør af manglen på lys, men også på manglen af aktiviteter, der gør os glade. I vinterhalvåret laver vi ikke så mange aftaler med venner eller tager et sted hen efter skole. I stedet tager vi hjem og kan få følelsen af, at dagen er forbi.

 

Det kan være svært på en hel almindelig hverdag at cykle hjem i mørke og så finde energi til at lave noget resten af dagen. Her er nogle ideer til, hvordan du kan få aktivitetsniveauet op i de mørke vintermåneder, så du bliver friskere og gladere:

  • Lav aftaler med venner og familie sen eftermiddag/aften, også på hverdage. Særligt hvis du bor alene, kan det være et godt boost at lave aftensmad sammen med venner. Aftalerne behøver ikke vare hele aftenen, men kan bare være en gåtur på en times tid.
  • Tag vitamin D. Vi får dette vitamin fra solens stråler, og i vinterhalvåret kan vi ikke optage nok fra solen selv. Får du nok vitamin D, kan det gøre, at du føler dig sundere og friskere.
  • Hold fast i dine sengetider og morgenrutiner. Selvom det kan være fristende at gå ekstra tidligt i seng, når det er mørkt og koldt udenfor, og selvom det er træls at stå op i mørke. Gå i seng og stå op på samme tidspunkter som resten af året. Så lærer din krop at indstille sit indre ur, og du vil blive bedre til at stå op og gå i gang med dagen.
  • Hav (kunstigt) lys, når du står op. Det kan være effektivt at købe en timer / tænd-sluk-ur til en lampe. Så kan du indstille den til at tænde, når dit vækkeur ringer eller lige før, så du bliver mødt af lys, når du slår øjnene op. Alternativt, hvis dit budget er lidt større, kan du købe en lysterapilampe, der vækker dig med gradvist kraftigere lys på samme måde som solen.
  • Fyld en termokop og gå en tur! Det er rart at sidde indenfor med en kop te, men kom teen i en termokop, og tag den med udenfor på en gåtur. Tag gerne en ven under armen, og hyg dig med din varme drik samtidig med, at du får bevæget dig og får frisk luft.

 

Selvom meget vintertristhed kan klares med gode råd, er der nogen, der rammes hårdere end andre. Nogle kan få reelle vinterdepressioner, der kan minde om at have en depression. Hvis du føler dig hårdt ramt, er der hjælp at hente i UngTilUngs tilbud – blandt andet i selvhjælpskassen, blogs, mentorsamtaler eller chatten. Her kan du læse andres oplevelser, du måske kan spejle dig i, få gode råd og dele dine tanker med et lyttende øre. Hvis det bliver så trist og tungt, at du er helt nede og ikke kan få din dagligdag til at fungere, bør du søge lægehjælp.

 

For alle gælder det om at sørge for at komme ud, og gøre de ting, der gør en glad! Vær kreativ og skab sjove øjeblikke og aktiviteter, selvom det er koldt og mørkt og vådt udenfor. Og husk at glæde dig til alle de sjove, hyggelige og vidunderlige ting, som vinterhalvåret har at byde på!