fbpx

Login

Nervøs eller angst for eksamen

To gange om året rammer tiden, hvor mange har eksaminer. Flere end du måske tror, går rundt med en nervøsitet eller direkte angst for eksamen. Her får du seks råd til at håndtere nervøsiteten på.

To gange om året rammer tiden, hvor mange har eksaminer. Flere end du måske tror, går rundt med en nervøsitet eller direkte angst for eksamen. Det kan føles som en kamp om liv og død, når man træder ind i lokalet, hvor eksamen skal foregå. Det er en helt naturlig reaktion. Faktisk er det din krop, der forbereder sig på at skulle præstere ekstra. Der er heldigvis flere måder at håndtere nervøsiteten på.

Angst eller nervøsitet?

Der er stor forskel på, om du har eksamensangst eller ’blot’ lider af lidt nervøsitet før en eksamen. En smule nervøsitet kan være en hjælp for dig, mens angsten har potentialet til at hæmme dig og ødelægge det hele. Nervøsitet kan få dig op på mærkerne, da du her får et ekstra skud adrenalin, der kan hjælpe dig med at præstere bedre. Oftest forsvinder nervøsiteten når du først er i gang.

Angst derimod er lige modsat. Den kan få din hjerne til at lukke fuldstændigt ned, fordi den lammer dig. Nogle af de almindelige symptomer på eksamensangst er kvalme, svimmelhed, frygten for at kaste op, koncentrationsbesvær og dårlig søvn. Heldigvis er der hjælp af hente. Her får du 6 gode råd, der kan hjælpe med din eksamensangst.

6 gode råd mod eksamensangst

  • Styr din vejrtrækning

Når du har fokus på din vejrtrækning, har du gode muligheder for at berolige dig selv. Det handler om at have fokus på én ting, og så ellers lade alle andre tanker flyve væk. Det kan være svært i begyndelsen, men med lidt øvelse kommer det. Du kan finde masser af vejrtrækningsøvelser online. Som en begyndelse kan du starte med at prøve dette: Luk øjnene og træk vejret dybt ind gennem næsen – vi snakker helt ned i maven, mens du langsomt tæller til 4. Hold vejret et par sekunder og pust så langsomt ud gennem munden, mens du igen tæller til 4. Gør det nogle gange, og du vil opleve, at din puls langsomt falder.

  • Håndter de svære tanker med mindfulness

Din hjerne er hele tiden i gang. Selv når du bare sidder og ser fjernsyn, arbejder din hjerne. Det kan være utrolig svært at skrue ned for hjerneaktiviteten. Her kan mindfulness være en god hjælp. Når du skal til eksamen, og alle de svære tanker dukker op, så prøv at have en mindfulnessøvelse ved hånden, som du kan kaste dig ud i. Du skal måske øve dig nogle gange, da hjerner kan have virkelig svært ved at give slip på tankemyldret. Online kan du finde en masse gode øvelser, der kan hjælpe dig godt på vej.

  • Fortæl din lærer, hvordan du har det

Det kan virke grænseoverskridende, men tag en snak med din lærer. Han eller hun er på intet tidspunkt ude på at fange dig i fedtefadet. De vil gerne hjælpe, og de ønsker dig det bedste til din eksamen. Tag en snak med din lærer forud for eksamen, så vedkommende er opmærksom på dig på dagen. Og fortæl gerne, når du træder ind i eksamenslokalet, at du er nervøs. Der er ingen, der vil se ned på dig på grund af det. Husk at engang sad lærerne selv, hvor du sidder. Hvis du gør dem opmærksom på din angst eller nervøsitet, så kan de lettere minde dig om at trække vejret en gang i mellem.

  • Snak med familie og venner

Du kan også med fordel tage en snak med familie og venner. Mange har selv stået i samme situation eller gør det på samme tid som dig. I kan være en støtte for hinanden. Ofte kan det hjælpe at få sat ord på sin angst og dermed få den ud af kroppen. Så kan andre også bedre hjælpe dig.

  • Dyrk noget motion og få frigivet endorfiner

Endorfiner gør dig glad og hjælper med at få angst og stress ud af kroppen. Når du dyrker motion, så frigiver du endorfiner. Det kan hjælpe til at berolige dig lige inden en eksamen. Når du mærker at uroen langsomt sniger sig ind på dig, så løb eller gå en tur, hop på cyklen, svøm et par baner eller smid dig på gulvet til et par armbøjninger.

  • Skriv dine tanker ned

Sæt dig foran computeren og skriv. Tanker kan let køre i ring for os, og der kan det hjælpe at få dem skrevet ned. Skriv hvad du frygter og hvorfor. Ofte lyder det værre, når det kører rundt i tankerne, end når det er kommet ned på papir. Du får tømt hovedet og får det hele lidt på afstand. Så kan du bedre tænke klart.

Jeg håber, du kan bruge disse råd til noget. Har du lyst til at tale med en udenforstående, så husk at vores chat har åben hver dag. Held og lykke med din eksamen.