fbpx

Login

Jobsøgende – hvordan holder du humøret og motivationen oppe?

Det kan være ensomt og opslidende at være ledig. Her kan du læse nogle gode råd til at holde humøret og motivationen oppe, når man er jobsøgende.

De fleste mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv at blive ledig. Det kan være fordi, man bliver færdig med sin uddannelse og ikke kommer direkte i job, eller man af en eller anden grund, er nødt til at stoppe på sit arbejde.

Det kan være svært at vænne sig til en tilværelse som jobsøgende, og jo længere tid man har været ledig, desto sværere kan det være holde humør og motivation oppe.

Her er et par gode råd til at holde gejsten som jobsøgende.

Skab en hverdagsrutine

Når man ikke har et job, hvor der er et fast mødested og faste arbejdstider, kan man nemt komme til at få en ustruktureret hverdag. Man er sjældent rigtig produktiv, men man føler heller aldrig, man rigtig har fri.

Derfor er det en god idé at sætte et fast tidsrum af til at arbejde på jobsøgning og andre relevante aktiviteter. Vær ikke bange for at sige til folk omkring dig, at det er din arbejdstid, så der kan du ikke lige mødes og drikke kaffe eller passe din lillebror.

Husk så også at holde fri, når du har fri. At være jobsøgende kræver energi, ligesom det gør at være i arbejde. Derfor har man også behov for weekender og fyraftener, selvom man er ledig.

Hav andre aktiviteter udover jobsøgningen

Hver gang man får afslag på et job, man har søgt, kan det føles som om man får at vide, at man ikke er god nok. Det kan være rigtig hårdt og slide på ens selvværd og selvtillid. Det er vigtig at have andre ting at lave udover jobsøgningen – aktiviteter, hvor man får nogle succesoplevelser og føler man bliver tanket op på energi og godt humør.

Hvad det er, er meget forskelligt fra person til person. Man må mærke efter, hvad man har lyst til at bruge tid på og hvad man interesserer sig for. Nogle eksempler kan være:

  • Dyrk en ny sport
  • Lær at strikke
  • Bliv en del af en madklub
  • Opret en blog
  • Gå til kor
  • Træn op til et løb
  • Start en filmklub
  • Tag til kurser i din a-kasse eller fagforening

Måske er der endda nogle aktiviteter, der er relevante for de jobs du søger, og som du kan skrive på dit CV. Det kan også være, at det netop er i den lokale håndboldklub, du møder en, hvis onkels nabos fætter står og mangler en ny medarbejder.

Uanset hvad, er det godt en gang imellem at logge ud af jobnet og komme lidt væk hjemmefra.

Kom ud og mød andre

Det kan være enormt ensomt at søge job. Man sidder ofte alene derhjemme og har ikke kollegaer eller studiekammerater, man kan snakke med.

Måske er der andre i din omgangskreds, der også søger job. I kan evt. lave en aftale om at mødes på en café, et bibliotek eller et andet offentligt sted et par gange om ugen. Her kan I sidde og arbejde sammen, og I kan give hinanden sparring på jeres ansøgninger og CV’er.

Nogle a-kasser tilbyder, at man kan sidde og arbejde i deres lokaler. Der kan du måske også finde andre i samme situation som dig, der gerne vil arbejde sammen.

Vær åben og ærlig omkring dine følelser

Du får formentlig spørgsmål som ”har du fundet et job endnu?” eller ”hvordan går det med jobsøgningen?” uendeligt mange gange i løbet af din ledighedsperiode. Det kan være fristende at svare meget kort og ellers hurtigt skifte emne, for det er et ømt punkt. Dem der stiller spørgsmålene gør det dog som regel, fordi de er oprigtigt interesserede i, hvad du går og laver. Det kan også være rart at få sagt, at det er hårdt at være ledig. Hvis man lige har fået et afslag på et job, man virkelig havde håbet på man fik, kan det være godt at få sagt sine følelser højt og mærke forståelse fra andre.

Samtidig er det helt okay ikke altid at have lyst til at snakke om jobsøgningen. Hvis en person i din omgangskreds f.eks. spørger ind til din jobsituation hver gang I ses, og du synes det er irriterende, er det helt fair at sige det til vedkommende. Du kan love ham eller hende, at du nok skal sige til, hvis der sker noget nyt, men indtil da, vil du helst snakke om alle mulige andre ting.

Husk på, at ledighed er en midlertidig situation, som kan ændre sig fra én dag til en anden. Det kan godt være, det virker håbløst i dag, men måske er det i morgen, at opslaget med drømmejobbet, indkaldelsen til samtalen eller jobtilbuddet kommer. Det gælder bare om at hænge i og holde ud.