fbpx

Login

Dumpet eksamen – hvad gør jeg nu?

Det er absolut ikke sjovt at dumpe, men faktisk er det noget, der sker for rigtig mange. Her kan du få nogle gode råd til, hvordan du kommer op på hesten igen efter en dumpet eksamen.

Du har hjertebanken og rystende hænder, mens du logger ind for at se karakteren for den eksamensopgave, du har afleveret. Måske tænker du på, at den var virkelig svær, og du er nervøs for resultatet. Det kan også være, at du faktisk synes opgaven blev ret god, men det er jo ikke til at vide, hvad censor lægger vægt på.

Det løber dig koldt ned ad ryggen, og det er næsten som om, at tiden står stille, når du ser karakteren. 00 – dumpet.

At dumpe er bestemt ikke rart at opleve – uanset om det er til en skriftlig eller mundtlig eksamen og uanset, hvor langt du er nået på din uddannelse. Til gengæld er det noget rigtig mange oplever. På nogle uddannelser er det faktisk meget sjældent, at man gennemfører dem uden at dumpe i hvert fald én gang. Derfor er du slet ikke alene, hvis du har dumpet en eksamen.

Reeksamen og dine muligheder for hjælp

Lige når du har fået at vide, at du har dumpet, er det en god idé at tage den med ro. Giv dig selv lov til at være ked af det og ærgerlig. En dumpekarakter kan godt komme som et chok, og det skal du have lov til at komme dig over.

Bagefter er det tid til at få styr på det praktiske. Du skal finde ud af, om du har mulighed for at tage en reeksamen, hvornår den ligger og hvordan den foregår. Nogle gange kan reeksamenen være lidt anderledes end den almindelige eksamen, så det er vigtigt at sætte sig ind i. Hvis du er i tvivl om noget, kan du få hjælp fra en studievejleder på din uddannelse. De er klar til at svare på alle de spørgsmål du måtte have.

Det kan også være, du overvejer at droppe ud. Sørg for at tænke den beslutning godt igennem, så du ikke træffer den på baggrund af nogle midlertidige følelser. Tag en snak med en studievejleder. De kan hjælpe dig til at få styr på dine muligheder og rådgive dig. Det er også en god idé at tage en snak med din underviser i det fag, du har dumpet. Han eller hun kan hjælpe dig til at forstå, hvorfor du dumpede, og hvad du skal gøre anderledes til reeksamen. Måske er det kun små ting, du skal ændre eller noget formalia, der ikke var helt på plads. Det kan give meget ro og overblik, at få gennemgået de ting med sin underviser.

Hvis din dumpekarakter går dig meget på, og du føler dig nedtrykt, er det godt at snakke med andre om det. Det kan være dine venner og din familie, men det kan også være godt at snakke med en professionel. De fleste skoler og uddannelsesinstitutioner har tilknyttet psykologer. De kan hjælpe dig med de svære tanker og følelser du har. Her på UngTilUng kan du også chatte anonymt med en ung, der selv har prøvet at have det svært, eller få en mentorsamtale med en af vores mentorer. Det kan du læse mere om her.

At dumpe kan være en god ting

Lige når man dumper, kan det føles som jordens undergang – det er det dog ikke! Faktisk kan en dumpet eksamen være en positiv ting. På mange uddannelser giver det dig nemlig muligheden for at tage eksamenen om. Så har du mere tid til at læse op, du skal kun fokusere på den ene eksamen og du kan arbejde ud fra den feedback du fik på din første prøve.

Til reeksamen kan du ende med at få en rigtig fin karakter. Mange oplever faktisk at få 10 og 12 til reeksamen. Hvis du f.eks. havde bestået den ordinære eksamen med karakteren 02, havde du ikke haft mulighed for at tage prøven om og derved forsøge at få en højere karakter.

Det booster også selvtilliden, når det endelig lykkedes at bestå en prøve, man har haft svært ved. Man opdager, hvor viljefast og arbejdsom man er, og det kan man tænke tilbage på, når man i fremtiden står i svære situationer.

Nervøs for reeksamen

De fleste – hvis ikke alle – bliver nervøse inden en eksamen. Når det er en reeksamen man skal til, kan nerverne godt være ekstra slemme. Her er nogle gode råd til at lindre nervøsiteten:

  • Vær godt forberedt.
  • Snak med din underviser om din nervøsitet.
  • Dyrk let motion inden eksamenen.
  • Meditér inden eksamenen.
  • Tag en ven med, der kan støtte dig før og efter eksamenen.
  • Vær positiv og sig til dig selv: ”Jeg kan godt!”

Ofte er der mere ro omkring reeksamen end den ordinære eksamen. Her er det ikke alle i klassen, der skal op, så man er ikke en stor gruppe, der står og venter på at komme ind. Måske vil du opdage, at din nervøsitet faktisk er mindre slem end til den oprindelige eksamen.

Husk på, at mange mennesker – selv Albert Einstein – har prøvet at dumpe. Det betyder absolut ikke, at du ikke er klog eller god nok. Tit dumper man, fordi man har misforstået noget, og det kan ske for enhver.

Det handler bare om at komme op på hesten igen – og det kan du sagtens!