Bloggen

Om det at være syg

Hej med jer
Mit navn er Monica, og jeg er ny blogger her hos UngTilUng.
Jeg er 25 år gammel og er flyttet til København i foråret, så jeg er stadig ret ny i det københavnske.

Jeg vil gerne starte med, at fortælle lidt om mig selv i dette blogindlæg – Dermed også ”om det at være syg”.
Da jeg var 11 år gammel, blev jeg diagnosticeret med den kroniske lidelse, der hedder Dermatomyositis. Da sygedommen ikke er så udbredt, har man ikke et mere dansk navn for den endnu. Den udspiller sig på flere måder; I muskler og led, samt nedsat immunforsvar.

Den kom meget pludselig og gik hurtigt fra mindre smerter i nogle enkelte led, til at jeg efterhånden ikke kunne tage mit eget tøj på om morgenen, hvor min mor måtte hjælpe mig hver dag. Sådan var det i omkring 2 års tid.

Der er mange ting, jeg ikke husker fra dengang. Det meste husker jeg faktisk kun igennem mine forældre og deres fortællinger senere hen. Det kan være lidt underligt, men det er ikke en tid, hvor jeg føler, at jeg mangler noget fra. Det meste var alligevel ikke så rart. Mange sygedage, voldsomme smerter og sorg.
Det er mere end fint for mig. I dag har jeg det meget bedre end dengang. I dag er der ikke lige så mange sygedage, der er mere bevægelse, mere selvstændighed og glæde. Jeg har ikke behovet for at skulle huske de dårlige dage. Når jeg tænker tilbage på den person og den krop, jeg havde som 11 årig, og sammenligner med den krop jeg har nu, som 25 årig. Så er der en kæmpe forskel.

Det har dog været en kamp. For mig, handlede det om ikke at sammenligne mig selv for meget med andre. Det er ikke fair overfor sig selv. Specielt ikke, hvis du, grundet ting du ikke selv er herre over, fungerer anderledes. Selvom du skulle synes, at det er den mest almindelige lille ting.
For mig lige nu er det ofte trapper. Jeg synes, det er noget af det mest irriterende, men når jeg så er kommet op for enden, så er det en succes – Også selvom jeg nok lignede en, som var 30 år ældre, end jeg er på vejen op. Fokuser på forbedringerne, selv de helt små. De er alle succeser.

Det er også super vigtigt at være ærlig. Du kan være lige så social som alle andre, men husk, at det ikke må være på bekostning af din krop.
Jeg ved selv, at det kan være så umådeligt svært, men sig til, hvis du har brug for en pause. Det gør jeg nu. Så må hele gruppen af venner, eller familie sætte sig ned for en stund – De har også godt af et øjebliks ro alligevel 😉

Min sygdom vil nok altid være med mig. Den vil altid være lidt krævende og skabe nogle komplikationer. Jeg ved nu, at man selv kan være med til, hvordan man vælger at se på dette. Jeg har valgt, at den ikke skal stå i vejen for det liv, jeg ønsker at leve. Så i stedet for at den er ”på trods af” er den med som ”en del af”.
Både mig og mit liv.

 

Hvis du har muligheden, så find modet. Du kan godt.

 

Jeg har et nye indlæg på vej, som er en fortsættelse af dette. Det vil handle om mine pårørendes følelser og håndtering af mig og min sygdom, samt hvordan det i øjeblikket og efterfølgende har påvirket mig som person.

Hvis du skulle have nogle kommentarer eller spørgsmål, så endelig skriv på indlægget.

 

Pas på dig selv

Venlig hilsen.

Relaterede artikler

Jeg lærte at være alene med mig selv

Mit sind skreg jo på forandring, og selvom jeg troede, der kun var den ene måde at deale med det hele på, viste det sig, at jeg var helt forkert på den. Jeg troede, at jeg gav mine venner noget ved altid at være der for dem, men jo mere jeg var der for dem, jo mindre var jeg der for mig selv.

Husk: Det er kun et job

Som psykisk syg har man brug for kontaktpersoner. Det har jeg og mange andre i hvert fald haft brug for, ved jeg. Vi skal stole på dem og fortælle dem vores dybeste mest hemmelige tanker. Derudover skal vi egentlig stole på dem med vores liv på mange måder.

At miste

Jeg har for nyligt mistet min søde mormor, og jeg savner hende virkelig! Hun blev rigtig gammel, og til sidst kunne hendes krop ikke mere, så min sorg har været splittet. Splittet over at jeg på den ene side ikke ville miste hende, men på den anden side var det også fair, at hun fik fred.

At føle sorg – del 1/2

Sorg kan være mange ting, det kan komme sig af en, man havde kær, er død, men det kan også være meget andet såsom; sorg over at være slået op med sin kæreste, sorg over at ens forældre skal skilles, der er også sorg som ikke direkte kan fæstnes på en bestemt begivenhed, men som stadig er en valid sorg. Men helt lagpraktisk er sorg (ifølge altompsykologi.dk) ”en reaktion, vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.