Bloggen

Når stofferne tager over

Stoffer i enhver afskygning kan på sigt være vanedannende. Dårligt helbred og psyke er ofte nogle af de konsekvenser, der er ved et længerevarende stofmisbrug. Det vil vi i denne artikel fortælle nærmere om.

23.000 registrerede stofmisbrugere i Danmark

Det kan være sjovt, spændende og eksperimenterende som ung at afprøve rusmidler, men virkeligheden viser desværre, at der kan være store konsekvenser forbundet med at tage stoffer. I værste tilfælde ender nogle med at blive afhængige.

Det er svært at sige entydigt, hvor mange stofmisbrugere der er i Danmark, men de seneste tal fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at der i 2017 var ca. 23.000 danskere registeret som stofmisbrugere af hash eller hårdere stoffer. Hvis man alene kigger på unge mellem 20-30 år, var tallet 7500. (Kilde.)

Det er oftest i en ung alder, at man udvikler et stofmisbrug. Dette kan have noget at gøre med, at man i teenageårene lettere kan blive påvirket af de miljøer, man befinder sig i. Derfor er det vigtigt at sige fra, hvis man oplever, at man er kommet i en omgangskreds, hvor omdrejningspunktet for socialt samvær er stoffer. (Kilde.)

Uanset hvilke stoffer man tager, så kan det ved indtag igennem en længere periode blive vanedannende og svært at slippe, når afhængigheden først tager over. Det kan særligt påvirke ens psyke, fysiske helbred, sociale liv og økonomiske situation. Stoffer koster penge, tid og energi. Energi og opmærksomhed, der bliver fjernet fra alt andet i ens liv.

Social nedsmeltning

Et stofmisbrug kan – og vil ofte – i høj grad påvirke ens psykiske velbefindende, og man kan her tale om en ”social nedsmeltning”, når en stofafhængighed tager over. Dette betyder, at afhængigheden kommer til at fylde mere end sociale formål, hvilket kan medføre, at man ikke kan varetage uddannelse, job eller et socialt liv. (Kilde.)

Dette er ikke det eneste, der er en konsekvens ved stofafhængighed. Depression, angst og psykoser er nogle af de psykiske følger, der kan være ved et stofmisbrug, og dette kan påvirke en længe efter, at misbruget er endt.

Udover psyken så vil et stofmisbrug også have en negativ virkning på kroppen. Det kan påvirke motorikken, indlæringsevnen, og på sigt kan et langvarigt stofmisbrug medføre livstruende sygdomme eller hjertestop.

Søg hjælp 

Når først man er blevet afhængig af stoffer, kan det virke svært og uoverskueligt at stoppe igen. Derfor findes der heldigvis behandlingstilbud, så man ikke står med det alene. Det kan nemlig være svært at komme ud af et stofmisbrug på egen hånd, og ofte kræver det behandling. Der findes en del gratis behandlingstilbud rundt om i landet. Eksempelvis hos Center for Misbrugsbehandling.

Hvis du kender en, der er blevet afhængig af stoffer eller er på vej til at blive det, kan det være svært at hjælpe personen selv, og det kan være en god ide at opsøge hjælp. Der findes mange tilbud i landets kommuner. Eksempelvis kan du i Storkøbenhavn søge hjælp hos KABS, som også rådgiver pårørende til misbrugere.

Læs mere om stofmisbrug på bloggen:

Relaterede artikler

3 mest udbredte tabuer

Tabuer er rigtig mange forskellige størrelser, men fælles for dem alle er, at vi ikke taler om emner fordi de gør os flove, ilde berørte, utrygge eller forkerte. Man taler ikke om de ting, som ikke er pæne, forstået som, i nogen familier taler man ikke om toiletbesøg, hos andre er sex ikke okay og hos den tredje er det en familiebegivehed, som man forsøger at tie ihjel.

Accepter din sensitivitet

Der findes dog mange forskellige måder at være særlig sensitiv på, og endnu flere måder at reagere på. Hos mig ses det typisk ved, at jeg fortaber mig længe inde i mit hoved i lange tanker og refleksioner. Desuden suger jeg andres følelser og stemninger til mig, så snart jeg træder ind i et rum, og kan hurtigt blive meget overvældet og tappet for overskud. Det kræver nemlig meget energi og kan nogle gange føles enormt udmattende, hvis jeg ikke husker at koble af.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.