fbpx

Cathrine

Naturen er god (men undervurderet) terapi

Du har nok hørt det før – men en tur ud i naturen gør altså noget godt

Man skal ikke undervurdere en gåtur – du har sikkert hørt det før, og jeg har også selv været træt af at høre på det. “Du skal bare gå dig en lang tur, så får du det bedre”, “Det giver luft til tankerne og ro i sindet”, og når man står i en situation, hvor alt bare er håbløst, så kan man godt have en tendens til at sige “sikke noget fis”, men det hjælper faktisk.
Jeg har selv været dér, hvor alt bare er håbløst. I en periode døjede jeg rigtig meget med blandt andet angst og stress. Jeg syntes hele verdenen var mod mig, og jeg lå for det meste bare på sofaen og havde det rigtig skidt. Der var mange, der sagde til mig, at jeg skulle prøve at gå en tur. Først slog jeg det væk, for det var nok det sidste, jeg havde lyst til. Men jeg havde en veninde, som kom og tog mig under armen, og vi gik en tur. 10 minutter var vi ude og gå – men det var nok til at jeg fik et smil på læben. Tænk hvad en lang gåtur så ikke kunne gøre.

Det er ikke bare noget man siger – det er faktisk sandt

Uden at lyde gammelklog, så har forskning faktisk bevist at ‘Naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind.” Den er med til at skabe ro og giver os en positiv effekt. Vi begynder at tro mere på os selv.
Det skal nu forstås som en effekt, man ser over længere tid. Det hele kommer ikke med det samme, men noget af det kan vi allerede føle efter den første oplevelse udenfor. Så jeg begyndte at tænke det sådan her: Mister jeg noget af at gå en tur? Overhovedet ikke. Afsted med mig!

Natur er ikke bare en gåtur

Selvom en lang gåtur ligger lige til højrebenet (og noget jeg bestemt gør næsten hver eneste dag selv, da det er den “nemme” måde at få lidt ro på), så er der uendelige måder at komme ud i naturen på. Man kan gå flere forskellige steder, i skov, på stranden, i byen mm. Men man kan også tage ud og lede efter blomster, bær, sten eller dyr. Det kan man få rigtig mange timer til at gå med. Det giver både noget energi, skaber ro og glæde. 

Et par ideer til et par timer i naturen:

  • Tag kameraet med og find nogle smukke eller skøre ting at tage billeder af.
  • Led efter rav eller andet på stranden.
  • Saml ind til dekorationer – måske allerede til efteråret og jul?
  • Tegne – tag en lille blok og en blyant med. Eller måske skrive tanker ned?
  • Saml blade ind, som kan bruges til noget kreativt derhjemme. 

Mulighederne er mange, men nogle gange skal man starte i det små. Blot det at komme ud kan være svært. Jeg plejede at tage alt mit overtøj på og gå ned med skrald. Så var jeg allerede udenfor, og så var det nemmere for mig at gå en lille tur. Det er de små sejre der tæller!