Sacha Bavnhøj

Har du brug for en at chatte med? I chatten og mentorsamtalen sidder vi klar til at hjælpe dig hjælpe dig.

Find en at snakke med her

Gode råd til håndtering af dårligt arbejdsmiljø

Det kan være, at du har landet drømmejobbet. Du har glædet dig til at arbejde med det, du elsker allermest, og dine forventninger er muligvis ret høje. Men det kan også være, at dit drømmejob indebærer, at du skal arbejde i et psykisk dårligt miljø. Og hvordan håndterer man egentlig det?

Arbejdsmiljø er de fysiske, psykiske og social faktorer, der påvirker de ansatte. Hvis du er den mere sensitive type, kan et dårligt arbejdsmiljø i højere grad påvirke din trivsel. For mange er det alfaomega, at miljøet på deres arbejdsplads er godt. Så behøver opgaverne, der ligger på skrivebordet slet ikke være lige spændende hver gang. Men hvordan håndterer man, hvis man ikke trives på sin arbejdsplads? Hvordan kan man være med til at løse det problem? Og hvordan kan man vurdere, om en potentiel arbejdsplads prioriterer det gode arbejdsmiljø højt? Det vil jeg kortlægge i denne artikel.

 

Første skridt i dit dårlige arbejdsmiljø

Hvis du arbejder i et miljø, der påvirker dig negativt, kan du starte med at gå til din arbejdsmiljørepræsentant, hvis din arbejdsplads har en sådan. Arbejdsmiljørepræsentanten er i stand til at sætte dine indsigelser på dagsordenen, når han/hun har møde med ledelsen. Det kan være rart for dig med en støtte i arbejdsmiljørepræsentanten, når du har besluttet dig for at gøre noget ved de udfordringer, du oplever.

 

Hvis du har mod på det, kan du også gå direkte til din leder. Aftal et møde med din leder og forbered ham/hende på, hvad I skal tale om. På den måde kan din leder være forberedt på at imødekomme det, du vil tale om.

 

Hvis du hverken har en arbejdsmiljørepræsentant eller har mod på at gå til din leder, kan du forsøge at tale med dine kollegaer om de udfordringer du oplever. Er der en kollega, du føler dig tryg ved? Måske kan det hjælpe at tage en gåtur med personen og tale om, hvordan du oplever tingene. Det kan jo være, at din kollega har det på samme måde. Jo flere I er sammen om at tage emnet op, jo stærkere kan det virke på ledelsen, og ledelsen vil forhåbentlig reagere mere seriøst på henvendelsen.

 

Undgå det dårlige arbejdsmiljø

Betyder det meget for dig at arbejde i en virksomhed, hvor det gode arbejdsmiljø bliver prioriteret højt, kan det være en hjælp at være ekstra opmærksom på det i rekrutteringsprocessen. Kan du mærke, at din mavefornemmelse er god, efter du har talt med den person, der har kaldt dig til jobsamtale på et job, du har søgt? Det er en rigtig god start på at finde en arbejdsplads, der passer til dig. Til selve jobsamtalen kan du stille spørgsmål, som kan give svar på, om virksomheden vægter trivsel på arbejdspladsen højt.

 

Et af spørgsmålene kan være: ”Er det muligt at se kontoret/arbejdspladsen og møde mine mulige kommende kollegaer?” Det er ofte muligt at tyde, om der er god eller dårlig stemning hos medarbejderne under et besøg. Er de imødekommende over for dig? Hvordan er energien? Har de for travlt til at hilse på dig? Du kan også under samtalen spørge, om der er noget, de, der interviewer dig, specielt godt kan lide ved arbejdspladsen. På den måde kan du hurtigt finde ud af, hvad de selv prioriterer på deres arbejdsplads. Og hvor tit afholder de sociale arrangementer? Er det en arbejdsplads, hvor medarbejdere kommer og udfører deres arbejde og ikke andet end det?

 

Stil spørgsmål så du får indblik i lige præcis det, der betyder noget for dig i dit arbejde. Det kan sagtens være mere konkrete spørgsmål, såsom hvordan ledelsen håndterer professionelle uenigheder hos medarbejderne. Med spørgsmål som disse kan virksomheden tydeligt se, at du har høj fokus på at trives på din arbejdsplads. Hvis de selv har det, vil de ikke føle sig skræmt af disse spørgsmål. De vil tværtimod sætte stor pris på, at du tør sætte emnet på dagsordenen til en jobsamtale.

 

Mavefornemmelsen kan være med til at tage endelige beslutninger i dit liv. Hvis maven er i ro, tyder det ofte på, at tingene er som du vil have det. Og det er det vigtigste.

Har du brug for en at chatte med? I chatten og mentorsamtalen sidder vi klar til at hjælpe dig hjælpe dig.

Find en at snakke med her

Esromgade 15, 3 - 2200 København N
kontakt@ungtilung.com