fbpx

Anna G

Har du mod på at tage næste skridt og komme i gang med at hjælpe dig selv? Besøg vores selvhjælpskasse

TRYK HER

Kender du også den dømmende stemme?

Dette er lidt en fortsættelse af mit sidste indlæg om at føle taknemmelighed på trods af at være i en svær situation. Men det rammer mig gang på gang, at vores indre harmoni – ja, måske ligefrem lykkefølelse – afhænger af vores fokus i tilværelsen. Ser vi kun mørket, eller ser vi også alt det lys, som livet også rummer?

Jeg ved godt, at det ikke er nemt at bryde gamle vaner. For mig selv har mine mørke tankemønstre stået på helt fra barnsben af. Nogle gange kan de synes som en tryg ven, men det er en ven, der holder mig fast og ikke lader mig gå nye veje. Du ser måske dig selv som fanget af dine omstændigheder, men sandheden er, at du altid har et valg om at gå en anden vej; om at skifte fokus i dit liv. At tage dette valg og faktisk gå vejen skridt for skridt kan dog synes fuldstændig uoverkommeligt. Det behøver ikke at være fysiske valg. Det kan også være et valg om at skifte fokus i dit liv. Måske er det en mulighed for, at se dig selv i et andet lys; at se dig selv med mere kærlige og mindre dømmende øjne. Vi er ofte vores egen allerværste fjende. Det kender jeg kun alt for godt fra mit eget liv, hvor der er mange drømme, jeg ikke har fulgt grundet frygt og lavt selvværd. Jeg skulle ikke tro, jeg var noget, og hvad nu hvis det, jeg drømte om, ikke lykkedes?

Den indre dømmende stemme kan synes meget stærk. Den kan tale om alt fra, at jeg ikke kan finde ud af at være mor til, at jeg er en dårlig hustru eller en dårlig ven. Den taler til mig om, at jeg er en dårlig lærer og en dårlig kollega, fordi jeg gik ned med stress og ikke “kunne tage mig sammen”. Jeg gjorde ikke det, jeg burde. Det lille ord ‘burde’ kan være en utrolig stor byrde. Jeg har været rigtig slem til at måle mig op mod andre; specielt i forhold til hvor gode forældre, jeg syntes, de var. Jeg burde kunne have hentet mine børn lidt tidligere og vist mere overskud. Jeg burde have leget med dem og ladet være med at skælde ud. 

Nyt fokus

Men nu har jeg taget et valg: Jeg vil være mere kærlig overfor mig selv. Den indre dømmende stemme dræner mig og tager mit overskud. Det er en ond cirkel. Jeg bliver nødt til at fokusere på, hvad jeg har lyst til, hvad der giver mig energi og hvad der får mig til at slappe af. Jeg er blevet mere åben overfor at tale om mine tanker, og det tager ligesom pusten af dem, så de ikke kommer til at fylde så meget.

Da jeg blev sygemeldt, begyndte jeg at skrive dagbog igen. Jeg havde ikke skrevet dagbog, siden jeg var teenager, så det var lidt af en overvindelse. Men det hjalp mig utroligt meget at få mine tanker ned på papir; specielt da jeg var så langt nede, at jeg ikke rigtig kunne tale om dem. Jeg kunne selv læse, hvordan jeg havde det, og det kom ligesom lidt ud og på afstand af det hele. Jeg kunne lige pludselig se mange af løgnene, jeg havde fortalt mig selv. Det betyder ikke, at det at skrive er det rigtige for dig, men jeg tror stadig, en åbenhed omkring vores problemer er vejen frem. Mørket er ofte mindre mørkt, når det kommer frem i lyset.

Nye spændende valg

For mig er det også ret vildt at sidde her og skrive på Ung til Ung, og det er også et skridt på vejen for mig. En vej, hvor jeg kommer til at stole på egne styrker mere. Jeg er også startet som freelance lektiehjælper og har lige hjulpet en gymnasieelev til at læse op til matematikeksamen. Det gik så godt, og jeg begynder lige så stille at stole på min faglighed igen. Jeg sidder også midt i en jobsøgningssituation, så det er vigtigt, at jeg mærker efter, hvad det er, jeg skal. Jeg prøver dagligt at holde et fokus på mine styrker og lade mine længsler drive mig. Jeg har også lige sendt et indlæg til Kristeligt Dagblads kronikkonkurrence om et vigtigt vendepunkt i mit liv. Ligegyldigt om jeg vinder eller ej, er jeg så stolt af mig selv over at turde sende det af sted. Det er en stor sejr for mig. I sommerferien har jeg også meldt mig til et selvbiografisk skrivekursus, så jeg er meget spændt på, hvor det bærer hen. Også selvom det ikke bliver en bog.

Har du mod på at tage næste skridt og komme i gang med at hjælpe dig selv? Besøg vores selvhjælpskasse

TRYK HER

Esromgade 15, 3 - 2200 København N
kontakt@ungtilung.com