Bloggen

Juletid er en velsignet tid – NEJ!

”YES vi har juleferie!” – kom det fra min ellers så dejlige klassekammerat Anna, MEN lige der havde jeg mest lyst til at pande hende en. For mig er jul nemlig ikke kun dejlig hygge. Forventningerne om at man altid skal være glad og munter og skal til en masse af julefrokoster med HELE familien gør, at min psykiske energi næsten er brugt op inden ferien er startet.

Det mest åndsvage af det hele er, at jeg faktisk ELSKER jul. Jeg elsker at sidde og hygge og spise rigtig god mad. Jeg HADER bare alle forventningerne. Jeg kan godt lide at være blandt mennesker men pga. min særlige sensitive karaktertræk, så har jeg også brug for at lade op og være mig selv. De forventninger fra venner og familie, om at de bare SKAL se en, og man bare skal være i jubel-humør, gør, at jeg bare glæder mig til 1 januar. Jeg føler mig som et egoistisk og selvoptaget menneske, når jeg har det sådan, fordi jeg skal da bare være taknemlig over, at jeg har mennesker i mit liv, som gerne vil bruge tid sammen med mig.

Folk kan have svært ved at forstå, at jeg har brug for den her ro, og det er svært at sige nej til mennesker, man holder af. Det er noget, jeg stadigvæk arbejder med, fordi jeg vil gerne gør alle glade. MEN så skal jeg huske, at det skal ikke være på bekostning af mit eget psykiske overskud og derved også f.eks. min kone, da jeg så ikke har overskud til hende. Vi er alle forskellige, og man skal være god ved sine medmennesker, men det kan man ikke være, før man er god ved sig selv. Så det er okay at sige nej og bare være hjemme under dynen og hygge et par dage i julen.

Relaterede artikler

Husk: Det er kun et job

Som psykisk syg har man brug for kontaktpersoner. Det har jeg og mange andre i hvert fald haft brug for, ved jeg. Vi skal stole på dem og fortælle dem vores dybeste mest hemmelige tanker. Derudover skal vi egentlig stole på dem med vores liv på mange måder.

Forventninger omkring julen

Det er vigtigt at huske på, at man ikke kan være alle steder på én gang.
At det er okay, at sige nej tak nogle gange. At vælge nogle arrangementer til og andre fra.
Jeg kan selv blive fanget i skyldfølelsen og den forventning min familie har til, at jeg kommer og besøger dem, eller deltager i diverse arrangementer, som afholdes.

Sig nej

Mange af os har også svært ved at sige nej til ting, fordi vi gerne vil gøre folk tilfredse, og fordi vi måske gerne vil være den type, der altid er til at regne med, og som altid er klar på socialt samvær. Nogle gange glemmer man bare at lytte til, hvad ens egen krop fortæller én, om at man har brug for hvile og afslapning.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.