fbpx

At enten mor eller far rammes af en psykisk lidelse er noget, som mange danske børn kender til og oplever konsekvenserne af. Nogle konsekvenser forsvinder i takt med, at mor eller far får det bedre, men opvæksten som barn af en psykisk sårbar forælder sætter sig spor og mærker, som aldrig vil forsvinde.

 

Det siger statistikken

I Danmark vokser omkring 8% af børn under 15 år op med psykisk sygdom helt tæt på livet – nemlig hos en eller begge af deres forældre. Det viser Sundhedsstyrelsens rapport ”Forebyggelsespakke Mental Sundhed” fra 2012. Samme undersøgelse viser, at omkring 15% af danske børn og unge, inden de fylder 18 år, på et tidspunkt har været behandling for en psykisk lidelse.

 

Desuden er risikoen for selv at blive ramt af en psykisk sygdom langt større, hvis man har oplevet psykisk sårbarhed hos den ene eller begge forældre. Hvis en forælder lider af depression, så øges barnets risiko for at blive ramt af depression med 20%. Dette betyder, at et barn af en depressiv forælder har dobbelt så stor sandsynlighed for at udvikle depression som den generelle befolkning, hvor risikoen for at blive ramt af depression er 5-10%. Hvis begge forældre lider af depression, så vil barnets risiko for at udvikle depression sige med 50%.

 

Udover selv at have forhøjet risiko for at udvikle en psykisk lidelse, så oplever børn af psykisk sårbare forældre også en lang række andre konsekvenser som for eksempel omsorgssvigt, mistrivsel, skyldfølelse og lavt selvværd.

 

Ikke rigtigt voksen, ikke rigtigt barn

Sådan kan mange børn have det, når forældrene ikke er i stand til at agere ’normalt’, og man som barn bliver nødt til at tilpasse sig den svære situation. Man vil gøre alt for at gøre sin mor eller far glad. Ens alder har selvfølgelig betydning for, hvordan man håndterer situationen, men fælles for mange af de børn med en psykisk sårbar forælder er, at de vender det hele indad. Når mor ikke vil lege, snakke, stå ud af sengen eller kramme, så opstår en skyldfølelse på baggrund af afvisningen. For hvis ikke engang ens egen mor vil være sammen med en, så må det jo være fordi, at der er noget galt med en… Tanker som disse kan føre til mistrivsel, lavt selvværd og isolation fra omverdenen, som kan vare ved langt ind i voksenlivet.

 

Man bliver også meget ansvarsfuld, når man som barn skal passe på sine forældre. En ting er at udfylde de pligter, som man får lommepenge for. Men at overtage forældrerollen som den, der holdet huset sammen, er et langt større ansvar end barnet burde have. Man vil som barn lære at tilsidesætte egne behov og ønsker for at hjælpe sine forældre og prøve at tilfredsstille deres behov. At kunne tage ansvar for sig selv er nødvendigt for at blive voksen og selvstændig, men som barn skal man ikke tage ansvar for sine forældre. Det er derfor vigtigt, at HELE familien får hjælp udefra. Ingen skal være alene om at vokse op eller have det svært.

 

Hvis du er pårørende og har brug for mere information, rådgivning eller en snak, så er dette muligt hos SIND. Derudover har psykiatrifonden en samtalegruppe for børn af psykisk syge forældre, som du kan læse mere om her.

 

Du kan følge med i debatten på vores FACEBOOK.

 

Kilder: 1 og 2

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly