Bloggen

Det er ok ikke at være i julestemning

Måske er jeg ikke den bedste til for alvor at udtale mig om emnet ’ikke at være i julestemning’, da jeg er typen, som går i full Christmas mode, så snart klokken slår 12 Halloweennat og det bliver november og legalt at høre julemusik. Men jeg ved, der er mange, som ikke forbinder julen med noget specielt hyggeligt. Faktisk er det en tid, hvor folk får det ekstra dårligt. Hvad enten man er en hjemløs på gaden, mens alle andre er ”driving home for Christmas”, eller man er en del af en splittet eller konfliktfyldt familie, som knap kan enes om julemiddagen, så kan jeg levende forestille mig det stik i hjertet (eller snarere slag i ansigtet), det giver, at verden omkring en pludselig bliver forvandlet til én stor, kvælende dyne af perfekt familieidyl og hjemlig kærlighedshygge.

Der er selvfølgelig også alle os, som objektivt set ikke har nogle problemer forbundet med juletiden, og egentlig ’burde’ komme i julestemning, så snart den første Mariah Carey-tone smyger sig ud af radioen. Jeg har selv haft nogle år, hvor den berømte stemning bare ikke ville indfinde sig. Enten fordi jeg havde krise over ikke at have den der barnlige julefølelse længere, eller fordi en masse andre ting i mit liv stjal opmærksomheden (eksamen over julen is a bitch).

Og hvad gør man så? Jeg tror, det bedste er at acceptere, hvordan man har det. Du kan bare ikke være i én forudbestemt stemning i en hel måned, og det er okay – du kan sagtens hygge dig i juletiden, selvom du ikke er en sø af overskudsagtig gavmildhed og kærlighed med julelys i øjnene. Man får det kun værre af at prøve at presse stemningen frem. Den indfinder sig som regel ikke, når man under julegavehyggeturen står med alt for meget overtøj i en kø i Magasin, blændet af det skinnende gavepapir, som ekspedienten meget langsomt pakker din nyindkøbte gave ind i, og autotune-bjældeklangen brager ud af højtalerne. Heller ikke når man helt tvangsagtigt vil gå imod det moderne ræs og holde jul som oldemor gjorde det, med så meget gammeldags mad fra bunden og så mange avancerede oppyntningsplaner a la Frilandsmuseet, at processerne skal organiseres tre måneder inden. Og da slet ikke når hele december bliver en spurt igennem et (ikke engang sneklædt) bjerglandskab af julefrokoster, klippe-klistre-juleknas-nisseleg-juleteater-julemarked-arrangementer.

Mit bedste råd, hvis du gerne vil gøre et lille forsøg på julestemning, er at huske, at julen også betyder ro og fred, og at de små simple juleting også kan gøre det. En af de gange, hvor jeg spontant og intenst kom i julestemning, faldt jeg over (okay, søgte efter) en eller anden julebørnefilm på YouTube, tændte måske et lille stearinlys, og så sad jeg ellers der på mit værelse og følte pludselig julen for vildt. Men ellers er mit budskab: Lad være med både at stresse over, hvad der stresser dig – og at du er for stresset over din stress til at komme i julestemning. Prøv ikke at blive presset af, at julen er all around, og acceptér, at den tid på året måske bare ikke gør noget for dig. Om ikke andet kan du senere kigge tilbage på en (forhåbentlig hyggelig) måned, hvor du ikke har presset dig selv til at være i nogen som helst andre stemninger end dem, du var i.

God december!

Relaterede artikler

Forventninger omkring julen

Det er vigtigt at huske på, at man ikke kan være alle steder på én gang.
At det er okay, at sige nej tak nogle gange. At vælge nogle arrangementer til og andre fra.
Jeg kan selv blive fanget i skyldfølelsen og den forventning min familie har til, at jeg kommer og besøger dem, eller deltager i diverse arrangementer, som afholdes.

En guide til den skøre juletid

Men selvom juletiden skal være hyggelig og fyldt med glæde, kan det hurtigt blive en presset, stressende og uoverskuelig tid. Der er så meget man skal nå, så mange traditioner, at det kan være svært nogen gange helt at nyde det. Så her kommer din hurtige guide til, hvordan man nemmere kan komme igennem juletiden, når den en gang i mellem kan blive lidt for meget.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

  1. Godt indlæg! Faktisk har jeg lige skrevet et indlæg som minder rigtig meget om dette 😉

    Svar
    1. Tak for kommentar! Ja, jeg har lige læst det – gode pointer 😉 Det virker generelt som om vi tænker en del ens tanker!

      Svar