fbpx

Regeringen har sat et uddannelsesloft, som de måske løfter igen. Loftet forhindrer én i at tage mere end en uddannelse – medmindre man uddanner sig opefter. Så ud over at der er karakterræs på gymnasierne, er der også et ræs om at komme ind på lige præcis DEN uddannelse man gerne vil, og et ræs om at man forhåbentlig har valgt rigtigt.

Det har dog ikke påvirket mig enormt meget. Lidt, men ikke meget. Jeg har mange interesser, og der er mange uddannelser, som forekommer interessant. Spørgsmålet er bare hvilken en, der passer til mig?

Først meldte jeg mig ind som anlægsgartner, da jeg droppede ud af gymnasiet. Jeg troede, jeg havde brug for noget mere praktisk – hvor jeg så end havde den ide fra. Jeg er overhovedet ikke praktisk anlagt. Og da jeg kun fik en okay karakter til grundforløbsprøven, stod det tydeligt for mig, at det her ikke var det, jeg ville. Ikke når jeg så mere frem til at være teoretisk og være god til eksamen end på at bygge en trappe og ikke kunne svare på hvorfor, der var blomster langs den….(Det var en flot trappe!)

Tilbage til gymnasiet. Eller, jeg var blevet ældre, og efter et halvt årstid hvor jeg troede fjernstudier var en god ide (det var det ikke for mig), kom jeg endelig til HF og VUC. En af mine bedste beslutninger i mit liv! VUC er en fantastisk institution. Folk, der er der, er som regel folk, der virkelig gerne vil studere. Lærerne er engagerede. Der er mere plads til individualitet, og hvor man personligt står. Ens personlige mål betyder noget. Man er ikke bare nr. 43 i en kæmpe klasse, med andre unge mennesker, der heller ikke ved, hvad de vil. Det var lige, hvad jeg trængte til!

En uddannelse til!
Så stod jeg igen med et valg. Nu havde jeg mulighederne for at søge ind på langt mere… Men hvad? Først blev det serviceøkonomi. Fordi jeg havde arbejdet på en campingplads og elsker at hjælpe folk med et få en god oplevelse. Jeg valgte den internationale klasse, og det var sjovt at møde folk fra andre lande. Men økonomi var ikke mig, og det vi lærte om service, sagde meget sig selv. Jeg havde brug for…Ja, brug for noget mere?

Jeg var studerende for en dag på universitetet, hvor jeg besøgte en af de uddannelser, som jeg kunne søge ind på. Oldtidskundskab. (Mit drømmestudie var medicin, men jeg manglede et par fag, og jeg gad ikke tage et år mere på VUC – og oldtidskundskab virkede også interessant!)

Ja, på universitetet følte jeg mig mere hjemme! Jeg søgte ind lidt efter og kom ind. Det er en lille klasse, og der er ikke mange der søger, så det var ikke et problem. Nu, et år inde i uddannelsen, ved jeg, at det var det rigtige valg. Jeg hører til her, og jeg elsker det. Til tider kan jeg godt blive sur på mig selv, især da jeg stod med valget om at skifte uddannelse. Hvorfor skulle jeg spilde så meget tid? Jeg er først færdiguddannet om 1000 år!

Men i dag kan jeg bedre tilsidesætte de tanker. Fordi jeg elsker, det jeg laver. Fordi årene ikke var spildte – jeg lærte nye mennesker at kende, jeg lærte noget nyt om fag, der også interesserer mig og vigtigst af alt: Jeg lærte noget nyt om mig selv.

Dagens råd er: Skam dig ikke, hvis du har svært ved at finde din hylde lige med det samme. Det kan tage tid. Prøv det gerne af, hvis din uddannelse tilbyder, at du kan komme ud og prøve det for en dag. Det giver virkelig nogle gode indblik!

Har du brug for en at chatte med? I chatten og mentorsamtalen sidder vi klar til at hjælpe dig hjælpe dig.

Find en at snakke med her

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly