Bloggen

At miste

Sorg som fokustema er oplagt for mig at skrive om, da jeg selv lige har været igennem det – ja stadig er i det. Jeg har for nyligt mistet min søde mormor, og jeg savner hende virkelig! Hun blev rigtig gammel, og til sidst kunne hendes krop ikke mere, så min sorg har været splittet. Splittet over at jeg på den ene side ikke ville miste hende, men på den anden side var det også fair, at hun fik fred.

Sorgen kan pludselig dukke op
Idet jeg i mange år har haft angst og svært ved at rumme mine egne følelser, var jeg så bange for, hvordan jeg ville reagere, når min mormor skulle bort. Min kæreste har utallige gange forsikret mig om, at følelser er okay, når jeg har undskyldt for at græde. Pga. ham og nok også al den terapi, jeg har været igennem, har min sorg faktisk været så fin! Jeg har denne gang kunnet være i mine svære følelser, jeg har grædt og grint over minder, og jeg har fået en masse af min mormors ting, som minder mig om hende, hver gang jeg kigger på dem.
Der er gået nogle måneder, og jeg er ikke fyldt af sorg hver dag. Derimod kan det pludselig dukke op, når jeg ser eller husker ting, som minder mig om hende.

Sådan håndterer du sorg
Måske er det bare min opfattelse, men jeg tænker tit, at samfundet forventer lidt, hvordan éns sorg skal være. Fx at den ikke skal fylde vildt meget, hvis personen var gammel, eller at den skal være overstået efter nogle måneder. Derfor vil jeg forsøge at komme med mine egne råd til at håndtere sorg:

  • Det er okay at være ked af det
  • Sorg tager tid og er meget individuelt
  • Gør det, der føles rigtigt for dig
  • Tal med andre om dine følelser
  • Det er også okay ikke at være ked af det hele tiden. Følelser skifter konstant
  • Søg hjælp, hvis du har brug for det
  • Tag tingene i dit eget tempo

Følelser kan være svære, voldsomme og kan føles forkerte, men i virkeligheden er der ikke noget at frygte, for det er bare følelser. Jeg er lige fyldt 31, og det er først nu, at jeg har lært dette ☺️

Relaterede artikler

Sorg

Skilsmissen var og en lang kamp. Fyldt med sorg. Sorg over at vi aldrig mere skulle have vores lørdags familie aftner, aldrig mere grine ad hinanden mens vi spillede Singstar eller når vi klarede os dårligt i spillene på wii’en.

At føle sorg – del 1/2

Sorg kan være mange ting, det kan komme sig af en, man havde kær, er død, men det kan også være meget andet såsom; sorg over at være slået op med sin kæreste, sorg over at ens forældre skal skilles, der er også sorg som ikke direkte kan fæstnes på en bestemt begivenhed, men som stadig er en valid sorg. Men helt lagpraktisk er sorg (ifølge altompsykologi.dk) ”en reaktion, vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os.

At føle sorg – del 2/2

Da et familiemedlem havde fået konstateret kræft, blev jeg ked af det. Det vækkede følelser og spørgsmål, som jeg ikke kendte til før. Jeg havde aldrig mistet nogen tæt på mig før (7-9-13) og var bange for, at nu var det nu. Det mest betryggende ved den sorg var dog, at jeg ikke var alene om den.

Når året starter hårdt

Endnu engang har der været lidt stille fra min side af desværre. Men sådan er det for mig engang imellem, når livet banker på. Mit nye år lagde desværre ud på en rigtig hård måde, idet jeg den 13/1 mistede min søde mormor. Hun nåede at blive 88 år, og hun kunne simpelthen ikke mere pga. alderdom. Så på den ene side har jeg faktisk været rimelig afklaret, mens det på den anden side har gjort rigtig ondt!

Kære mor, kære dagbog

Jeg har skrevet dagbog så længe jeg kan huske. Nogle gange mere end andre gange, men det har altid ligget naturligt til mig at få foreviget mine minder med ord på de blanke papirer, for så en dag at kunne kigge tilbage på det.
For 3 år siden blev meningen med at skrive dagbog helt særlig og betydningsfuld. Nu var det ikke bare ord, nu var det terapi.

Lav en kommentar, hvis der er spørgsmål eller feedback, du gerne vil dele

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.