fbpx

Login

Dårlig selvtillid? Sådan booster du din selvtillid

Kender du også til følelsen af at have lav selvtillid og være bange for ikke at klare dig godt nok, når du skal præstere? Så kan du her læse om, hvad du kan gøre for at booste din selvtillid.

Oplever du at have dårlig selvtillid, så kommer vi her med en masse gode råd til at få boostet din selvtillid.

Kender du den lille stemme inde i dit hoved, der siger ”det kan jeg ikke”, ”det er jeg ikke godt nok til” eller ”det klarer jeg aldrig”, når du skal præstere eller klare svære udfordringer? Så er du bestemt ikke alene. De fleste har på et eller andet tidspunkt oplevet følelsen, af at det er for svært og jeg er ikke god nok. Vi oplever rigtig mange unge komme ind med meget dårlig selvtillid og følelsen af at ingen forstår en. Vi kan ikke gentage nok, at du ikke er alene med den her følelse og det vil for mange være en følelse, som kan komme hele livet igennem. Det handler rigtig meget om, hvad du gør når du får det sådan. Hvad gør du, når du mærker følelsen af dårlig selvtillid.

Tegn på dårlig selvtillid

  • En følelse af det kan jeg ikke eller det jeg ikke god nok til
  • Har negative tanker om dig selv
  • Du bliver ofte skuffet over dig selv
  • Stiller urealistiske krav op for dig selv
  • Indtager en offerrolle, hvor du kan føle det er synd for dig

Kan du nikke genkendende til nogle af ovenstående udsagn, så er der god chance for du kæmper med dårlig selvtillid. Men bare rolig, det er nemlig helt almindeligt at opleve at have dårlig selvtillid, når man er ung – derfor har vi lavet 7 gode råd til dig, der godt kunne tænke dig at booste din selvtillid.

Dårlig selvtillid? Her har vi samlet 7 gode råd du kan bruge

  1. Lav ting som du godt kan lide, og som du er god til – Sørg for at få nogle små succesoplevelser i din hverdag ved at lave ting, som du godt kan lide. De ting som du godt kan lide at lave, er ofte noget, som du er god til. Kan du godt lide at male, dyrke yoga, spille computer, lave mad eller noget helt andet? Så sæt tid af til at få gjort de ting. Små succesoplevelser er med til at styrke din selvtillid.
  2. Tænk over tidligere succesoplevelser –Tænk over oplevelser, hvor du klarede dig godt eller overkom udfordringer, som du syntes var svære. Det kan være, at du var bekymret for at møde nye mennesker ved studiestart, men at du klarede det og lærte nogle nye at kende. Det kan være, at du fik ros for en opgave på dit arbejde, som du klarede godt, eller at du rakte ud, da du havde brug for nogen at tale med. Skriv dine succesoplevelser ned, store som små, som du altid kan tage frem og kigge på – der er sikkert flere, end du lige tror.
  3. Klap dig selv på skulderen – Husker du at klappe dig selv på skulderen, når du klarer dig godt? Man kan nemt komme til at fokusere mere på de gange, hvor man ikke klarede sig lige så godt, som man håbede på, end de gange, hvor man faktisk klarer sig godt. Mind dig selv om lige at stoppe op og anerkend dig selv, når noget går godt. Det er helt okay at sige ”det klarede jeg da godt” og være stolt af sig selv og de ting, man har gjort.
  4. ”Jeg kan godt” – Når den lille stemme inde i hovedet siger ”det kan jeg ikke” eller ”jeg er ikke lige så god som de andre”, så prøv at øv dig i at sige stemmen imod. Prøv i stedet at sige ”jeg kan godt” og ”jeg skal nok klare det”. Det kræver øvelse at vende negative tanker til positive, men hvis du bliver ved med at øve dig, vil det ende med at smitte af på din selvtillid.
  5. Sig det højt – Er du usikker på, om du kan præstere eller overkomme de udfordringer, som du står overfor, så prøv at sig det højt i situationen. Det er helt okay at føle sig usikker, når man skal præstere. Du vil formentlig kunne mærke at føle dig mindre usikker, når du har sagt det højt, fordi du ikke behøver at bruge energi på at holde det skjult.
  6. Lav en power pose – Træn din selvsikkerhed ved at stille dig i en power pose i 2 min (gerne hver dag). Når du står i en power pose, snyder du hjernen til at tro, at du er det, du udstråler. Ved at øve dig sætter du gang i en positiv spiral, hvor du fremstår sikker, hvilket får dig til at føle dig mere selvsikker og booster din selvtillid.
  7. Tal med nogen – Hvis du går rundt med svære tanker og følelser, så hjælper det næsten altid at tale med nogen, så tankerne ikke kører i ring. Selv om det kan virke grænseoverskridende, så prøv at tal med din familie eller venner/bekendte om, hvordan du har det. Flere af dem oplever sikkert også at have dårlig selvtillid til tider, og det kan være rart at vide, at man ikke er alene.

Vil vil anbefalde at du prøver ovenstående tiltag og husker at være tålmodig. Vi kan hurtigt have en tendens til, at ville have det bedre med det samme. Men det er ofte sådan, at desto længere tid du har gået med dårlig selvtillid, desto længere tager det at arbejde med det. Det er også vigtigt at anerkende at det ikke er sikkert, at følelsen af ikke at være god nok kan komme igen og igen, også selvom du har fået det bedre. Men ved at bruge ovenstående tiltag, så har du muligheden for at mærke efter i hvilke situationer, du får det sådan og hvordan du kan flytte dig fra de situationer. For det kan godt være at der er situationer, som du helt skal holde dig væk fra fordi de giver dig en dårlig selvtillids følelse. Det er der intet galt i og det er kun stærkt, at gå væk fra situationer, som kan få dig selv at føle sådan.

Har du brug for hjælp til at få bedre selvtillid? Så kan du helt anonymt og gratis skrive med vores frivillige mentorer eller chattere om lige netop det, der fylder hos dig. Hos UngTilUng er der ingen problemer, der er for store eller for små. Du finder UngTilUngs åbne mentorsamtale og chat her: https://ungtilung.com/mentorsamtale/

Nedenunder har vi uddybet omkring selvværd og hvad forskellen egentlig er på selvværd og selvtillid. Vi håber du kan bruge artiklen som inspiration og få modet til at tage det næste skridt til at få det bedre. Ingen fortjener at have det dårligt, men vi kan ikke klare alt alene.

Vil du blive klogere på, hvad forskellen på selvværd og selvtillid er? Så kan du læse vores artikel
Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?
Eller har du brug for nogle råd til, hvordan du kan styrke dit selvværd? Så læs her
Lavt selvværd? Sådan kan du styrke dit selvværd